Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Marinada za praznično pečeno pile ili ćurkuU njega dodajemo narendan đumbir, sitno isečene ili izmrvljene (ako su suvi) provansalske začine - majčinu dušicu, ruzmarin, žalfiju. Dodajemo koru i sok od limete (ili sirćeta od hmelja), šareni biber i alevu papriku....
27. dec.
Ceo plod ili njegov sok - šta je korisnije da konzumiramo?Međutim, koliko god da je paradoksalno, ovo nije uvek najbolja varijanta za zdravlje....
06. sep.
Da li je sirova riba bezbedna?Suši se od egzotične pretvorio u veoma popularnu hranu u našoj zemlji. Pored specijalizovanih restorana, sve češće ga pripremaju i domaćice koje žele da iznenade svoje porodice.
Suši sadrži sirovu ili mariniranu ribu...
26. maj
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu da koriste GHI maslac u svojoj hrani bez ikakvog rizika po svoje zdravlje....
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaTvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u godži bobicama je šest puta veći od onog u pčelinjem polenu....
25. april
Šta izabrati - oradu, brancin ili pastrmku?Bez ikakve sumnje, morske namirnice su veoma ukusne i korisne. Međutim, kod izbora ribe, uvek se mislimo koju tačno izabrati.
Kriterijumi mogu biti razni, a obično je najvažnija cena ribe i njena veličina. U ovom članku...
18. mart
Pogača za zdravlje u posudi za mešenjeProbajte i vi Pogaču za zdravlje u posudi za mešenje!...
14. januar
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Koje su koristi za naše zdravlje od limunske kiseline?
Limunska kiselina se može koristiti kao aditiv za hranu i konzervans i može se koristiti za čuvanje vitamina C....
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?Voće i povrće su dve vrste prehrambenih proizvoda koje su izuzetno korisne za zdravlje. Pod pretpostavkom da su različite, u većini slučajeva ih je lako razlikovati i klasifikovati....
11. nov.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?Na površini kvalitetne i sveže ribe nalazi se veoma tanak sloj sluzi. Ali ako ove sluzi ima u izobilju, a sloj je gust, to znači da je riba stajala predugo.
Krljušti ribe su sjajne ako je sveža. Kljušti sveže ribe čvrsto...
30. maj
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Ali šta je akai bobica i koje su koristi od nje
Lekovite koristi akai bobica vekovima su obezbeđivale zdravlje domorodaca Amazonije. Dobro je znati korisna svojstva akai bobica.
1....
09. dec.
Eritritol ili stevija: koji je zaslađivač bolji?Njegova antioksidativna svojstva čine ga pogodnim za poboljšanje oralnog zdravlja. Međutim, skuplji je od stevije.
Stevija takođe pozitivno utiče na zdravlje. Snižava pritisak i pomaže u ishrani dijabetičara....
27. jul
Kuvano ili sirovo povrće - koje je korisnije?Delom zbog toga što povrće nije uvek zdravije kada je sirovo. Prekomerna konzumacija sirovog povrća može izazvati pogoršanje bolesti gastrointestinalnog trakta, gasova....
30. maj
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart