Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Marinada za praznično pečeno pile ili ćurkuMarinada za praznično pečeno pile ili ćurku
27. dec.
U njega dodajemo narendan đumbir, sitno isečene ili izmrvljene (ako su suvi) provansalske začine - majčinu dušicu, ruzmarin, žalfiju. Dodajemo koru i sok od limete (ili sirćeta od hmelja), šareni biber i alevu papriku....
Ceo plod ili njegov sok - šta je korisnije da konzumiramo?Ceo plod ili njegov sok - šta je korisnije da konzumiramo?
06. sep.
Međutim, koliko god da je paradoksalno, ovo nije uvek najbolja varijanta za zdravlje....
Da li je sirova riba bezbedna?Da li je sirova riba bezbedna?
26. maj
Suši se od egzotične pretvorio u veoma popularnu hranu u našoj zemlji. Pored specijalizovanih restorana, sve češće ga pripremaju i domaćice koje žele da iznenade svoje porodice. Suši sadrži sirovu ili mariniranu ribu...
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
Ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu da koriste GHI maslac u svojoj hrani bez ikakvog rizika po svoje zdravlje....
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u godži bobicama je šest puta veći od onog u pčelinjem polenu....
Šta izabrati - oradu, brancin ili pastrmku?Šta izabrati - oradu, brancin ili pastrmku?
18. mart
Bez ikakve sumnje, morske namirnice su veoma ukusne i korisne. Međutim, kod izbora ribe, uvek se mislimo koju tačno izabrati. Kriterijumi mogu biti razni, a obično je najvažnija cena ribe i njena veličina. U ovom članku...
Pogača za zdravlje u posudi za mešenjePogača za zdravlje u posudi za mešenje
14. januar
Probajte i vi Pogaču za zdravlje u posudi za mešenje!...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Koje su koristi za naše zdravlje od limunske kiseline? Limunska kiselina se može koristiti kao aditiv za hranu i konzervans i može se koristiti za čuvanje vitamina C....
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
Voće i povrće su dve vrste prehrambenih proizvoda koje su izuzetno korisne za zdravlje. Pod pretpostavkom da su različite, u većini slučajeva ih je lako razlikovati i klasifikovati....
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?
30. maj
Na površini kvalitetne i sveže ribe nalazi se veoma tanak sloj sluzi. Ali ako ove sluzi ima u izobilju, a sloj je gust, to znači da je riba stajala predugo. Krljušti ribe su sjajne ako je sveža. Kljušti sveže ribe čvrsto...
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?
09. dec.
Ali šta je akai bobica i koje su koristi od nje Lekovite koristi akai bobica vekovima su obezbeđivale zdravlje domorodaca Amazonije. Dobro je znati korisna svojstva akai bobica. 1....
Eritritol ili stevija: koji je zaslađivač bolji?Eritritol ili stevija: koji je zaslađivač bolji?
27. jul
Njegova antioksidativna svojstva čine ga pogodnim za poboljšanje oralnog zdravlja. Međutim, skuplji je od stevije. Stevija takođe pozitivno utiče na zdravlje. Snižava pritisak i pomaže u ishrani dijabetičara....
Kuvano ili sirovo povrće - koje je korisnije?Kuvano ili sirovo povrće - koje je korisnije?
30. maj
Delom zbog toga što povrće nije uvek zdravije kada je sirovo. Prekomerna konzumacija sirovog povrća može izazvati pogoršanje bolesti gastrointestinalnog trakta, gasova....
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta. Takvo omiljeno jesenje voće je...