Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Finese pečenja pogačeFinese pečenja pogače
04. maj
Možete da saznate da li se pogača ispekla, ako je probodete čačkalicom. Ako se na nju ne lepi testo, pogača je gotova. Možete to da vidite i ako izvadite pogaču iz posude za pečenje kucnete u donju koricu....
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Blagodati pečenih jabuka su nesporne....
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju. Zašto pileća...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Proces pečenja proizvodi malo masnoća, dok se proces prženja približava maksimalnim vrednostima....
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji ​​kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
Pogača sa sodom pečena u kesiPogača sa sodom pečena u kesi
28. januar
Dobija se veoma vazdušasta pogača od sode sa mekanom unutrašnošću i hrskavom, prepečenom koricom. Pogača sa sodom, pečena u kesi je gotova....
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog. Kao što verovatno znate, tarator...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?
30. april
Mleveno meso je jedan od glavnih sastojaka naše nacionalne kuhinje. Postoji na desetine jela koja se pripremaju sa ovim mesnim proizvodom. Mleveno meso koristimo za supe, glavna jela, roštiljanje, kao i za pravljenje sirovo-dimljenih...
Posna pogača sa sodom, pečena u šerpiPosna pogača sa sodom, pečena u šerpi
01. april
Pecite 5 minuta, skinite poklopac sa šerpe i pecite još 25 minuta dok pogača ne porumeni na vrhu. Vazdušasta i ukusna posna pogača sa sodom pečena u šerpi!...
Zbog čega pogača ne bude sa nitima?Zbog čega pogača ne bude sa nitima?
08. jul
Evo nekoliko saveta kako da napravite pogaču sa nitima. 1. Produženo mešenje Pre svega, ovaj proces stavljamo na prvo mesto, jer je ključan za bilo koju uspešnu pogaču ili bilo koji proizvod od testa....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
Da li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?
27. okt.
A pečene semenke bundeve, zbog svog dobrog ukusa, postale su delikates....
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?
29. maj
Kontroverze oko paprike u procesu pripreme kroz pečenje samo dokazuju ogroman značaj koji slatke sorte američke biljke imaju za nas....
Zbog čega se sveže mleko zgrudva prilikom kuvanja?Zbog čega se sveže mleko zgrudva prilikom kuvanja?
20. dec.
Razlozi zbog kojih se sveže mleko zgrudva prilikom kuvanja mogu biti različiti i nije uvek razlog zgrudvavanja u samom mleku. Na prvom mestu se mleko zgrudva, jer je prilikom mužnje korišćena prljava posuda....
Božićna pečenica (prase pečeno na ražnju)Božićna pečenica (prase pečeno na ražnju)
09. januar
Nakon tri sata pečenja prelivati pivom i bockati nožem sa svih strana. Zavisi kakvo meso volite, ovo je pečeno skoro pet sati i potpuno pečeno da se raspada....
Zašto se kolač lomi prilikom pečenja?Zašto se kolač lomi prilikom pečenja?
10. januar
Ovo je jedan od najvažnijih uslova za pečenje kolača, iako nije uvek obavezno da pukle - to zavisi od satstojaka u receptu. Još iz babinih recepata znamo da ako kolač pukne prilikom pečenja, znači da je lep....
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Zbog čega su nam potrebni cink i selen?
28. okt.
Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija. Selen...
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Skušu stavite preko papira za pečenje i pecite 1 sat u rerni zagrejanoj na 180 ° C. Poslužite skušu sa prilogom od pirinča, krompira ili uz salatu od povrća, prelivenu maslinovim uljem....
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?
07. okt.
Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu. U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...