Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega pogača ne bude sa nitima?

Zbog čega pogača ne bude sa nitima?

Zbog čega pogača ne bude sa nitima?
Fotografije: VILI-Violeta Mateva

Kod pripremanja pogača i uskršnjih kolača smatra se da su zaista uspešne i dobre, ako se nakon lomljenja unutrašnjost odvaja u takozvane niti.

Nekim domaćinima je teško da postignu ovaj rezultat i verovatno se pitaju gde greše.

Evo nekoliko saveta kako da napravite pogaču sa nitima.

1. Produženo mešenje

Pre svega, ovaj proces stavljamo na prvo mesto, jer je ključan za bilo koju uspešnu pogaču ili bilo koji proizvod od testa. Mešenjem se gluten aktivira u testu i stvara tzv. glutenske veze. Od toga koliko dugo mesite testo savisi da li će ono biti elastično i glatko.

Za formiranje niti dodajte masnoću, poželjno maslac, tokom mešenja. Možete razvući testo, premazati ga maslacem i zatim preklopiti, ponavljajući to nekoliko puta u intervalima. Odmaranje testa je potrebno za opuštanje i lakšu manipulaciju.

Na taj način se formiraju slojevi koji naknadno doprinose formiranju niti u pogači.

Za pogače i uskršnje kolače, koji sadrže više šećera, jaja i masti, dobro je testo ostaviti da se podiže dva puta, ponavljajući postupak presavijanja.

2. Oblikovanje

Oblikovanje vašeg testa za pogaču skriva drugu tajnu ovog željenog efekta. Kakav god izbor da napravite za estetski i lep izgled proitvoda od testa, obavezno umotajte testo kao kanap, upletite ga ili ponovo složite u slojeve, premazujući maslacem. Tada se formiraju prave niti, koje će vas u kombinaciji sa jasno izraženim vezama glutena od mešenja i dizanja testa sigurno dovesti do željenog rezultata.

Takođe je važno da samo testo ne bude previše tvrdo, već da svoju elastičnost dobije samo od mešenja, a ne od prekomernog dodavanja brašna, koje stavljamo kako bi sprečili lepljenje na početku pripreme.

3. Tačnost sastojaka u receptu

Dobar odnos proizvoda u samom receptu i njihova količina, kao i vreme različitih procesa pripreme i fermentacije su garancija za uspešnu pogaču sa nitima, ako se poštuju. Zato uvek birajte isprobane recepte.

4. Temperatura proizvoda

Još jedna garancija uspeha u ovom poduhvatu je osigurati da svi proizvodi koji su nam potrebni za pogaču budu na istoj temperaturi.

Već znate kako da uspešno napravite uspešnu pogaču sa nitima i da je to dosta složen proces.

Iz ovoga možemo odgovoriti na pitanje zašto to do sada niste mogli i kako od sada da uživate u ukusnoj i vazdušastoj pogači, koja će se izlomiti u svilene niti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni