Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
VinoVino
01. april
„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu." Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
Belo VinoBelo Vino
15. sep.
Svaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
Porto VinoPorto Vino
21. avgust
Porto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro. Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
Crno VinoCrno Vino
30. jun
Već je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama. Vino je verovatno najstariji alkoholni...
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino. Gazirano...
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
Vino MadeiraVino Madeira
12. feb.
Madeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike. Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
Vino MalagaVino Malaga
04. dec.
Vino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
Kuvano vinoKuvano vino
12. okt.
Nasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre. Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
Letnje vinoLetnje vino
09. april
U široku posudu stavljamo nekoliko krišaka leda i jedno parče pomorandže. Sipamo vino i dolivamo fantu. U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija. Promešamo dobro i serviramo....
Jabukovo vinoJabukovo vino
05. jun
Isecite jabuke, sameljite ih i ispresujte dobro. Da sok ne bi potamnio, dodaje kalijum metabisulfit 10 g na 100 l kaše. U dobijeni sok se dodaje 100 g šećera. Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja...
Seosko kuvano vinoSeosko kuvano vino
03. mart
Jabuke očistite od semenki i nasecite ih na kockice. U čajnik sipajte vino, pa dodajte jabuku, šećer, karanfilić i cimet. Ugrejte vino dok ne proključa i sklonite ga sa vatre. Poslužite toplo uz komade jabuka u čaši...
Vino od drenjinaVino od drenjina
31. okt.
Drenjine se prelivaju vodom u posipaju se šećerom. Ostavljaju se tako 15-20 dana u otvorenoj staklenoj posudi, pri čemu se mešaju s vremena na vreme, da se šećer rastvori. Nakon toga se procede kroz gustu cediljku i tečnost...
Vino od smokviVino od smokvi
09. okt.
2
Smokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon. Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
Magično kuvano vinoMagično kuvano vino
19. januar
1
Sipajte crni čaj u šerpu i ugrejte sa medom i ugrejte sa medom oko 5 minuta. Ringla treba da bude slaba sve vreme, pošto tečnost ne treba da provri. Dodajte sok od pomorandže, voće i začine, ostavite oko 15 minuta. Dodajte...
Vino od orahaVino od oraha
02. nov.
Orasi se očiste od ljuski. U veliku posudu sa poklopcem se stavljaju orasi, šećer, oraščić, vanila i karnafilići. Prelivaju se vinom i votkom, posuda se dobro zatvara poklopcem i ostavlja se 40 dana na hladnom i tamnom...
Vino od jabukaVino od jabuka
27. maj
Isecite neoljuštene jabuke na parčiće i prelijte sa vodom. Presujte ih da iscuri sok i ostavite da odstoje 4 dana. Tečnost se ponovo procedi i izmeri. Dodajte šećer, kvasac i sok od limna i ostavite da fermentiše na toplom...
Domaće pirinčano vinoDomaće pirinčano vino
24. avgust
Najpre treba da sterilišemo sve posude i pribor koji ćemo koristiti. Sledeći korak je da operemo pirinač tri puta. U sterilisanu teglu sipamo opran pirinač, šećer, suvo grožđe, sok od limuna i dva štapića cimeta....
Vino od maslačkaVino od maslačka
16. feb.
Ubrane cvetove maslačka očistite od zelenih drški. Prokuvajte vodu u emajliranoj šerpi i stavite cvetove u vodu. Nakon 5 minuta skinite sa vatre i ostavite sve da odstoji 24 sata na hladnom mestu. Tečnost zatim procedite...
Domaće pelinovo vinoDomaće pelinovo vino
15. januar
Za litar pelinovog vina treba 4 kilograma biljaka. Ako želimo da je pelinovo vino slabije, stavljamo manju količinu biljaka, 25%. Pelinovo vino se pravi od belog vina, koje je zdravo i kvalitetno. Koriste se kako dunje...
Vino od dunjaVino od dunja
27. april
Da biste napravili ovo aromatično vino, biće vam potrebne zrele i zdrave dunje. Dunje imaju jak i prijatan miris, od kojeg veliki deo prelazi u vino. Ostavite voće da odstoji dve sedmice. Posebno odgovara japanska dunja...
Predjelo za vinoPredjelo za vino
21. mart
Sir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju. Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka. Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
Domaće belo vinoDomaće belo vino
09. avgust
Belo vino traži finiju obradu materijala od crvenog. Najvažnije pri proizvodnji belog vina je da šira treba da fermentira bez semenki, drški i potkožice. U te svrhe možete staviti u kacu letke na rastojanju od 1 cm. Tako...
Vino od aronijeVino od aronije
03. jun
1
Plodove aronije pasirati. Smesu sipati u posudu i ostaviti da fermentira 3-4 dana. Odvojiti dobijen sok i u kašu naliti vodu, u količini koja je dva puta veća od soka. Nakon 24 časa odvojiti i drugi sok i sjedniti ga...
Domaće crno vinoDomaće crno vino
02. jun
Izaberite vinsku sortu grožđa. Obično od 100 kg grožđa izađe oko 40 litara vina. Grožđe se izgnječi specijalnom mašinom za tu svrhu. Prema starim vinarima, ako ga gnječite sa drškom ono fermentiše tako, da se dobije bolje...