Čorba od crvenog sočiva po originalnom turskom receptu

13/07/2018
"Pozajmljujemo ovaj recept iz turske kuhinje, zato što je toliko aromatično i ukusno sočivo do sada nismo probali! Sada je vaš red "
Priprema25 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno70 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 548
  • Pregledi tokom meseca40
  • Pregledi tokom sedmice30
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • crveno sočivo - 250 g
  • šargarepa - 3 komada
  • krompir - 2 komada
  • luk - 1 komad
  • so
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • nana - 1 kašičica
  • ulje - ili maslinovo ulje
  • maslac - 100 g
  • paradajz pire - 4 supene kašike
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo sočivo i ostavimo da se ocedi. Luk oljuštimo i isečemo na nekoliko komada srednje veličine.

Na isti način uradimo sa šargarepom i krompirom, oljuštimo ih i isečemo na kockice. U šerpu sipamo malo ulja ili maslinovog ulja (po vašoj želji) i dodajemo povrće.

Dinstamo na vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajemo sočivo. Prelivmao toplom vodom i ostavljamo da vri dok ne omekša. Potrebno je oko 25 minuta.

U posebnom tiganju rastopimo polovinu maslaca i dodajemo paradajz pire. Sačekamo da provri, nakon toga skidamo sa vatre i dodajemo začine - so, biber, nanu i alevu papriku. Dobijamo gustu kašastu smesu.

Dobro skuvanu supu pasiramo štapnim mikserom. U dobijenu supu dodajemo smesu od paradajza i mešamo drvenom kašikom dok se ne pomešaju. Ako je potrebno dodajemo vodu u pasiranu supu. Ideja je da se dobije gustina krem supe.

Supu probamo i po ukusu, ako je ptrebno, dodajemo so i biber.

Pre serviranja, u malom tiganju rastopimo preostali maslac, dodajemo alevu papriku i ljutu alevu papriku. Kašikom sipamo preko supe. Ukrašavmao parčetom limuna.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar