Način pripreme
U ulje (3 kašike) i malo vode stavljamo da se dinstaju na veoma sitno isečen kiseli kupus i sitno isečen praziluk (1/2 struka). Stavljamo takođe i oljuštenu i na sitno isečenu ili narendanu šargarepu.
Začinjavamo alevom paprikom (1 kašičica), biberom i origanom po ukusu. Mešamo nekoliko puta i kada sastojci omekšaju i ostanu na masnoći sipamo vruću vodu (5-6 šolj) i kada provri čorba, dodajemo u nekoliko voda oprano sočivo (3-4 kašike ili više po ukusu).
Ostavljamo čorbu da se kuva 15-20 minuta i tada dodajemo opran pirinač (3 kašike). Kuvamoo čorbu dok ne bude gotova, a ako je neophodno dolivam vodu da se skuvaju svi sastojci.
Možemo da zgusnemo čorbu sa kašičicom brašna, rastvorenim u malo vode i da kuvamo još 1-2 minuta. Probamo da li je slano i solimo po ukusu.