Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača za pedesetu godišnjicu

Pogača za pedesetu godišnjicu

Pogača za pedesetu godišnjicu
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Zlatne godine, zlatan jubilej i mnogo sreće želimo sa ovom ukusnom i lepom pogačom"

Potrebni sastojci

  • voda - 400 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • kvasac - 25 g
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 2 supene kašike
  • jaja - 1 komad, žumance za premazivanje
  • brašno - 1 kg
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvimo kvasac u mlaku vodu sa šećerom i dve supene kašike šećra, promešamo i ostavljamo na kratko da se stvore mehurići. Sipamo u sredinu brašna, dodajemo kiselo mleko, ulje, so i belance jajeta. Zamesimo srednje meko testo, pokrivamo krpom dok se ne udvostruči.

Kidamo malu loptu, kao mala jabuka, to je za nadev, ostalo delimo na 4 jednake lopte.

Prvu stavljamo u centar, malo spljeskanu odozgo, zato što ćemo na nju staviti brojeve. Pleh je prečnika 28 cm, namazan uljem i posut brašnom.

Preostale tri lopte razvučemo na okrugle kore po 30 cm, poređamo jednu na drugu, svaku namažemo uljem, poslednju ne. Oklagijom razvučemo malo tri zajedno, isečemo na krst i svaki deo isečemo na tri dela. Tako dobijamo 12 trouglova (pogledajte slike da bi vam bilo jasnije).

U sredini svakog pravimo prorez, provučemo vrh dva puta i od širokog dela uvijamo u rolat, poređamo pored lopte u sredini. Deo veličine jabuke oblikujemo u 3-4 fitilja.

Spljeskamo prstima i uvijamo u male rolate za nadev. Ostavljamo pogaču oblikovanu da odstoji 15 minuta i namažemo umućenim žumancem sa malo vode i ulja. Posipamo semenkama, pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 25 minuta.

Zamesimo testo za brojeve u 150 ml vode, 1 kašičicom soli, brašna i narandžastom poslastičarskom bojom na vrh noža. Razvučemo koru, isečemo krugove za ružu i tri listića. Od tankih fitilja oblikujemo broj 50 na brašnom posutoj radnoj površini, a posle nožem odlepimo odozgo, namažemo vodom ili umućenim belancem i zalepimo za pogaču.

Pečemo dok ne bude gotovo, pred kraj pokrivamo folijom. Vadimo na rešetku, namažemo maslacem, pokrivamo krpom i posle serviramo slavljenicima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: