Način pripreme
Kako bi moja pita postala mekana i sočna imam nekoliko trikova koje prilažem i uvek imam savršen rezultat Podeliću ih sa vama.
Koristim pravougaoni pleh prečnika 28x18 uvek manji od kora, čak i isečenih na pola, da bish moglialepo da zgužvam, da budu izgužvane i da nadev može slobodno da ima šupljine i prosto da nadođe.
Obilno namažemo maslacem pleh - dno i ivice.
Kore, koje koristim nisu fine, nego malo deblje. Isečem ih na dva dela. Sodu pomešam sa kiselim mlekom i sačekam da nadođe.
Dobro umutim aja sa prstohvatom soli i u njih sipam ulje, stavljam sitan sir i izmrvimo sir.
Neposredno pre nego što sipam kisleo mleko u nadev stavljam sok od limuna, da se voda još više aktivira.
Sve promešam i ako sir nije mnogo slan, stavljam još jedan prstohvat soli.
Stavljam jednu polovinu kore i lepo izgužvam. Stavljam ravnomerno od nadeva i ređam dok ne potrošim sastojke, poslednju koru obilno namažem mekanim maslacem.
Pečem na 180 stepeni 30-35 minuta ili dok ne dobiju tamnozlatnu boju.
Probajte moju čudesnu mekanu pitu. Prijatno!