Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Mlečna pita»Turska mlečna pita

Turska mlečna pita

Turska mlečna pita
Fotografije: Juliya
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Ako ćete nas buditi rano ujutru za posao, neka to bude sa osmehom i parčetom turske mlečne pite"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 10 komada
  • maslac - 70 g
  • za preliv
  • sveže mleko - 800 ml
  • smeđi šećer - 100 g
  • beli šećer - 100 g
  • vanila
  • jaja - 4 komada
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 3 - 5 supenih kašika
  • šećer - 3 supene kašike
  • vanila - 1 komad
  • maslac - kockica
  • jaja - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite krem zato što treba potpuno da se ohladi za pitu.

U šerpu stavite 400 ml svežeg mleka i šećer. Sačekajte da se šećer rastopi i isključite. Ne treba da provri.

U posudi razbijte dva jajeta. Dodajte brašno, vanilu i preostalu količinu mleka. Promešajte žicom dok ne dobijete glatku smesu. Pomešajte jaja sa mlekom u tankom mlazu, mešajte neprestano.

Vratite na vatru, sačekajte da provri i da se zgusne. Isključite i dodajte maslac. Mešajte dok se ne rastopi.

Prebacite u keramičku posudu, duboku. Pokrijte krem dobro streč folijom. Tako se neće stvoriti korica. Ostavite da se potpuno ohladi.

Rastopite kravlji maslac. Uz pomoć silikonske četke namažite pleh prečnika 26 cm. Stavite dve kore na dno. Uzmite jednu koru, pospote sa malo kravljeg maslaca. Stavite 1-2 supene kašike hladnog krema i sakupite u harmoniku. Uvijte nakon toga u ružice i stavite u pleh.

Uradite isto i sa preostalim korama. Rasporedite ih u pleh, malo ih otvorite.

Ukrljučite rernu na 170 stepeni i pecite dok mlečna pita ne porumeni. Isključite i izvadite iz rerne. Ostavite da se ohladi.

Napravite preliv tako što razbijete jaja u posudi i sipajte polovinu mleka. Mutite žicom. Dodajte preostalo mleko, šećer (beli i braon) i vanilu.

Prelijte tursku mlečnu pitu. Vratite u rernu na 180 stepeni dok ne bude gotovo.

* Po želji možete posuti šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: