Način pripreme
/undefined Operemo pačije batake od krila (500 g karabataka, ako je potrebno očistimo od peruški i prelivamo vodom).
Stavljamo da se kuvaju, u početku skidamo penu koja se stvorila.
Kuvamo pola sata i u batake stavljamo i 3 krompira, pažljivo očišćena i oprana. Šargarepu i luk oljuštimo, operemo i isečemo. Stavljamo i njih u pačetinu i krompir.
Kuvamo pačiju supu dok se ne skuva i dok ne omekšaju svi sastojci. Onda vadimo karabatake i krompir.
U posudu ili tanjir izgnječimo krompi viljuškom (nema potrebe da bude fino izgnječen). Stavljamo pasirani krompir u supu.
Pačije karabatake odvojimo od kostiju i sečemo meso sitno, krompir takođe - dodajemo u supu. Posolimo i posipamo biberom, kurkumom i izmrvljenim suvim listovima celera, količina po ukusu.
Stavljamo fidu i kuvamo još - dok ne bude gotovo. Ako je potrebno dodajemo toplu vodu.
Kuvanu supu skidamo sa vatre i pripremamo zapršku. U kaseroli ili šerpi pomešamo kiselo mleko sa jajetom, brašnom (1 kašičica) i prstohvatom limunske kiseline.
Promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu i stavljamo na vatru. Kuvamo zapršku uz neprestano mešanje žicom dok se ne zgusne kao krem.
Skidamo sa vatre i nastavljamo da mutimo, sipamo nekoliko kutalča vrele supe.
Dobijenu zapršku sipamo u supu, promešamo i serviramo toplu pačiju supu koja ugreva dušu.