Način pripreme
Bubrezi se operu, potapaju se u kipuću vodu sa prstohvatom soli na pet minuta i ocede se.
Ostavljaju se da se skuvaju u 3 litra nove vode. Izvade se da se ohlade ili se brže operu hladnom vodom. Iseku se na kocke.
Povrće se očisti, opere i iseče. Prži se počevši sa šargarepama i redom se dodaju luk, paprika, beli luk i paradajz.
Nakon ukupno 10-15 minuta dodaju se bubrezi.
Okreće se smesa 2-3 puta i sipaju se dve šolje bujona od bubrega.
Čorba se poklapa da se krčka na slaboj vatri 10 minuta, nakon toga se sve vraća u posudu sa bujonom. Sačeka se da sve zajedno provri i stavljaju se rezanca, sa kojima čorba vri 5 minuta.
U već slobodnu posudu od prženja se stavlja maslac i posipa se brašno.
Promeša se i odmah se sipaju 2-3 kutlače bujona. Čeka se da smesa provri.
Umute se jaja za zapršku. Kada provri, sklanja se sa ringle, sipaju se jaja unutra i dolivaju se uz neprestano mešanje još 2-3 kutlače bujona. Tako napravljena zaprška se pomeša sa čorbom od bubrega.
Posipa se peršunom.
Predlog za serviranje:
Za začinjavanje čorbe je pogodna smesa od istucanog belog luka sa sokom do limuna (kao za škembe čorbu).