Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od bubrega

Čorba od bubrega

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
188138
Čorba od bubrega
Fotografije: Potrebitel#240543
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Nešto novo što možete da probate - čorba od bubrega"

Potrebni sastojci

  • bubrezi - 500 g
  • šargarepa - 2 komada
  • paradajz - 2 komada, ili konzerva 300 ml
  • paprika - 1 komad, crvena
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1/2 glavice
  • rezanca - 1 šaka
  • biber - 2 - 3 zrna
  • so - 1 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • za zapršku
  • maslac - 2 kašike
  • brašno - 1 kašika
  • kiselo mleko - 250 g (oko 1/2 čaše)
  • jaja - 2 komada
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Bubrezi se operu, potapaju se u kipuću vodu sa prstohvatom soli na pet minuta i ocede se.

Ostavljaju se da se skuvaju u 3 litra nove vode. Izvade se da se ohlade ili se brže operu hladnom vodom. Iseku se na kocke.

Povrće se očisti, opere i iseče. Prži se počevši sa šargarepama i redom se dodaju luk, paprika, beli luk i paradajz.

Nakon ukupno 10-15 minuta dodaju se bubrezi.

Okreće se smesa 2-3 puta i sipaju se dve šolje bujona od bubrega.

Čorba se poklapa da se krčka na slaboj vatri 10 minuta, nakon toga se sve vraća u posudu sa bujonom. Sačeka se da sve zajedno provri i stavljaju se rezanca, sa kojima čorba vri 5 minuta.

U već slobodnu posudu od prženja se stavlja maslac i posipa se brašno.

Promeša se i odmah se sipaju 2-3 kutlače bujona. Čeka se da smesa provri.

Umute se jaja za zapršku. Kada provri, sklanja se sa ringle, sipaju se jaja unutra i dolivaju se uz neprestano mešanje još 2-3 kutlače bujona. Tako napravljena zaprška se pomeša sa čorbom od bubrega.

Posipa se peršunom.

Predlog za serviranje:

Za začinjavanje čorbe je pogodna smesa od istucanog belog luka sa sokom do limuna (kao za škembe čorbu).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: