Uvijena penjurlija sa sirom i kačkavaljem

Катарина Кнежевић
Катарина Кнежевић
Početnik
26/03/2020
"Naša savršena uvijena penjurlija je gotova, dokle ste vi stigli "
Priprema12 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno47 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano99
  • Pregledi tokom meseca41
  • Pregledi tokom sedmice24
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • jaja - 3 komada, M, L veličina
  • sveže mleko - 160 ml
  • kiselo mleko - 90 g
  • maslac - 80 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 5 g
  • so - 2 kašičice
  • sir - oko 200 g (u zavisnosti koliko je slan)
  • kačkavalj - 100 g, rendan
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za ovu ukusnu retro penjurliju rastvorimo kvasac sa šećerom u mlakom svežem mleku. Ostavljamo da nadođe.

2. Brašno prosevamo u posudi, pomešamo sa solju i u sredini pravimo udubljenje. U njega razbijemo jaja, jedno žumance ostavljamo za premazivanje na kraju. Stavljamo i kiselo mleko i 50 g maslaca - veoma mekog, na sobnoj temperaturi.

3. Testo zamesimo, preporučuje se mikserom sa nastavcima za testo, zato što je mnogo meko i lepljivo, posebno u početku. Dodajemo po malo brašna dodatno, dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Mesimo bar 4-5 minuta.

4. Obilno namazanim rukama vadimo iz posude i rasporedimo na radnu površinu. Ja ga prosto razvlačim u oblik sličan pravougaoniku, a masnoća ne dozvoljava da se lepi po radnoj površini i dlanovima. Namažemo preostalim maslacem dosta obilno i posipamo kačkavaljem i mrvljenim sirom.

5. Uvijamo u oblik puža i stavljamo u pleh namazan ili obložen papirom za pečenej, u kojem treba da bude mali razmak da mogu da nadođu. Ostavljamo da nadođe dok se pripremljena penjurlija ne udvostruči oko 1 sat.

6. Nadošlu uvijenu penjurliju sa sirom i kačkavaljem namažemo umućenim jajetom i pečemo oko 35 minuta u ugrejanoj rerni 190-200 stepeni.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar