Hlepčići sa kačkavaljem i susamom (Simit pogača)

Hlepčići sa kačkavaljem i susamom (Simit pogača)

08/04/2021
"Hlepčići sa susamom i kačkavaljem, koji čine svako jelo ukusnijim"
Priprema40 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno70 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano121
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 250 ml, mlako
  • voda - 250 ml, mlaka
  • šećer - 1 supena kašika
  • kvasac - 14 g, suv
  • so - 1 kašičica
  • maslac - 2 supene kašik (na sobnoj temperaturi)
  • ulje - 100 ml
  • brašno - oko 1 kg (za meko testo koje se ne lepi)
  • za valjaanje
  • pekmez - 3 supene kašike
  • voda - 100 ml
  • susam - 2 šolje
  • za nadev
  • kačkavalj - 150 - 200 g ili sir
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo zamesimo testo, u posudu stavljamo šećer, mleko, vodu i kvasac. Mutimo žicom, zatvaramo pklopcem posudu i ostavljamo 5-6 minuta da se kvasac aktivica.

Nakon toga dodajemo maslac, ulje, so i počinjemo da dodajemo prosejano brašno malo po malo i zamesimo. Ostavljamo meko testo koje se ne lepi, pokrivamo ga u posudi suvom krpom i ostavljamo da nadođe oko 40 minuta.

Nakon što nadođe, premesimo još jednom da izbacimo vazduh, kidamo od testa i oblikujemo loptice veličine mandarina. Pripremamo smesu od pekmeza i vode i u posebnu posudu stavljamo susam.

Svaku lopticu razvučemo malo u krug i stavljamo parče sira ili kačkavalj i zatvaramo, ivice učvstimo dobro prstima. Potapamo prvo u smesu sa pekmezom i nakon toga uvaljamo u susam.

Poređamo (zatvoreni deo da ostane dole) u pleh, obložen papirom za pečenej ili na rešetku rerne, obloženu papirom za pečenej.

Uključujemo rernu na 190 stepeni. Pravimo 2-3 dijagonalna proreza oštrim nožem na svakom hlepčiću sa susamom. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni 25-30 minuta.

Možete napraviti i simite od ovog testa, napravite dva fitilja i uvijte ih i potopite u smesu od pekmeza i u susam i pecite.

Ovi hlepčići sa susamom (Simit pogaća) su veoma aromatični!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar