Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Milibrot iz poslastičarske knjige recepata

Milibrot iz poslastičarske knjige recepata

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Milibrot iz poslastičarske knjige recepata
Fotografije: marcheva14
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Evo ga savršeni milibrot - topao, topao, pravo iz poslastičarske knjige recepata"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, belo
  • brašno manitoba - 500 g
  • sveži kvasac - 40 g
  • maslac - 240 g
  • šećer - 300 g
  • jaja - 8 komada
  • so - 12 g
  • vanila - 2 komada
  • kora od limuna - 20 g
  • suvo grožđe - 100 g, natopljeno u rum
  • rum - 2 supene kašike
  • žumanca - za premazivanje
  • bademi
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Kalupi za pečenje, obloženi papirom za pečenje.

Suvo grožđe natopimo u rum prethodne noći. Nakon toga ocedimo i osušimo.

U ugrejano sveže mleko do 30 stepeni izmrvimo kvasac i dodajemo 300 g brašna.

Zamesimo testo, pokrivamo debelim slojem brašna i ostavljamo da nadođe 30 do 50 minuta na 29 stepeni.

Za to vreme prosevamo brašno, promešamo sa jajima i šećerom, ugrevamo do 35 stepeni.

U brašnu napravimo udubljenje i dodajemo aktivirani kvasac, smesu od jaja, so, polovinu masnoće, vanilu i koru od limuna. Dodajemo 2 supene kašike ruma i nekoliko kapljica soka od limuna.

Zamesimo grubo testo koliko da oblikujemo loptu i tako počinjemo da dodajemo masnoću, potopimo ruke u nju i mesimo testo.

Treba da oblikujemo glatko testo, treba da se vide mehurići vazduha po površini testa. Zamešeno testo stavljamo u namazanu posudu, pokrivamo i ostavljamo da nadoše 70-90 minuta.

Nadošlo testo premesimo 1-2 puta da izađe ugljen dioksid koji usporava fermentaciju.

Ostavljamo ponovo da nadođe oko 30 minuta.

Gotove milibrot namažemo umućenim žumancem, ukrašavamo bademima i posipamo šećerom.

Pečemo na 200 stepeni - 20 minuta sa parom, nakon toga izvadimo višak vlage i pečemo na 180 stepeni bez pare, proverimo čačkalicom za zube.

Dok su još topli namažemo šećernim sirupom, ako nismo prethodno posuli šećerom.

U poslastičarskoj knjizi recepata se koristi jedna vrtsta bršana, ali sam ja dodala pola belog i pola brašna Manitoba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: