Način pripreme
Kvasac rastvorimo u 200 ml mlakog mleka zajedno sa 1 kašičice šećera i 3 supene kašike brašna. Dobro promešamo i ostavljamo da se udvostruči oko 20 minuta.
U velikoj posudi pomešamo brašno sa solju.
U drugu posudu sipamo kiselo mleko, pre toga u njega dodajte sodu i mešajte dok ne nadođe. Dodajte i jaje, vodu i ulje. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Prosejte brašno i dodajte ga postepeno, nemojte prestajati da mešate pažljivo drvenom kašikom dok ne počne da se stvara testo.
Pospite radnu površinu brašnom i sipajte smesu iz posude. Mesite dok ne dobijete meko testo.
Namažite duboku posudu i prebacite gotovu loptu od testa u nju. Ostavite da nadođe 1 sat na toplom, pokrijte streč folijom.
Ugrejte više ulja u dubokom tiganju.
Gotovo testo podelite na loptice. Svaku namažite uljem i vucite lagano rukama da se ne kidaju.
Pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Dobijate najmekanije mekike, baš kao baka!
Mekane bakine mekike mogu da se jedu sa šećerom u prhau, slatkom, čokoladom ili sirom.
Neka vam je slatko! :)