Način pripreme
Odseče se 14-15 listova svežeg kupusa i očiste se od debelih žila.
Zagreva se polovina šerpe vode i u njoj se blanširaju listovi kupusa, tek toliko da omekšaju i blago promene svoju boju. Ocede se dobro.
U šerpi se zagreca ulje, zaprže se isečen luk i narendana šargarepa. Dodaju si i dobro oceđeni heljda i bulgur.
Promeša se, tek toliko da se sastojci pomešaju minut, dva i dodaje se aleva paprika.
Promeša se i sipa se vruća voda oko 350-400 ml. Začinjava se solju, biberom i origanom. Smanjuje se vatra na 4-5 stepeni i kuva se dok zrnca ne nabubre i ne upiju više tečnosti.
Preko svakog lista se stavlja kašika bulgura sa heljdom i uvijaju se sarmice.
Stavljaju se u šerpu, posipa se alevom paprikom, uljem i sipa se voda malo preko sarmi od kupusa.
Poklapaju se malim tanjirom i kuvaju na umerenoj vatri 30 minuta dok kupus ne bude gotov.
Servira se toplo, ali i hladno je veoma ukusno.
Prijatno!
Sarme sa bulgurom i heljdom su gotove.