Način pripreme
Pre negošto stavite ovaj zeleni paradajz u tegle, treba da prođete kroz nekoliko važnih koraka.
Operite dobro i iseckajte paradajz na polovine ili četvrtine spram njihove veličine. Stavite ih u odgovarajuću posudu - veliku posudu ili šerpu, sipajte šećer i so. Promešajte i ostavite da upiju dva do tri sata.
Nakon toga procedite tečnost koja se odvojima i dodajte istu količinu sirćeta. Pomešajte sa tečnošću od paradajza, stavite na ringlu da provri.
Kada se to desi, dodajte i zeleni paradajz. Držite ga ne više od deset minuta prema tome koliko tvrd želite da bude.
Izvadite, možete da bacite tečnost, ona vam više neće biti potrebna. Ostavite paradajz da se ohladi, a vi spremite posude za to vreme.
Dobro je da prvo sterilšete tegle. To jednostavno možete da uradite ako ih stavite na 15 minuta u rernu na 100 stepeni. Ako su poklopci sa gumom, jednostavno ih prokuvajte na poznati način 10 minuta. Osušite dobro.
Beli luk iseckajte na sitno zajedno sa mirođijom i peršunom. Sipajte u paradajz. Napunite tegle zimnicom - mogu da budu tople, ali ne vrele. Sipajte do vrha ulje ili maslinovo ulje. Zatvorite.
Čuvajte vaš sjajan zeleni paradajz za zimu na hladnom i tamnom mestu.