Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača za naslovnu stranu

Pogača za naslovnu stranu

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Šegrt
5114453
Pogača za naslovnu stranu
Fotografije: Niki Zhelyazkova
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Ova pogača je savršena - dostojna naslovne strane časopisa!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg tip 500
  • kvasac - 1/2 kocke svežeg
  • so - 1 kašika
  • šećer - 2 kašike (1 u kvascu i 1 u tečnim sastojcima)
  • jaja - 3 komada (2 žumanca, za mazanje)
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • ulje - 4 kašike
  • voda - 300 ml mlaka
  • sir - 150 g
  • ulje - za premazivanje kora
* merne jedinice

Način pripreme

Aktiviram kvasac sa 1 kašikom šećera, mešam dok sve ne postane tečnost. Dodam 2 kašike brašna i polovinu mlake vode.

Promešam i ostavim da se aktivira na toplom mestu.

Za to vreme prosejem brašno. Mešam tečne sastojke u posudi. Kada je kvasac gotov, dodajem ga u udubljenje od brašna + tečne sastojke.

Umesim meko testo i ostavim da odstoji na toplom mestu 20 minuta. Od testa napravim 4-5 kora.

Između obilno premažem uljem + posipam izmrvljenim sirom. Ne mažem poslednju koru.

Isecite na 12 trouglova i svaki uvijte u kiflu. Ovako poređane ostavljam još 1 sat da narastaju.

Unikatnu pogaču premažite odvojenim žumancima umešanim u malo ulja.

Peći na 170 stepeni odozgo i odozdo dok ne bude gotovo. Proveravam drvenim štapićem pogaču za naslovnu stranu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Zaista za naslovnu stranu,predivno izgleda a i ukus je sigurno odličan
21.04.2023 17:33