Način pripreme
Meso i slaninu isecite na male komade i stavite da se kuvaju.
Ako je potrebno sklanjajte penu iz vode /to nema u originalnom receptu za ruski boršč, ali znate kakvo se meso prodaje u prodavnicama u poslednje vreme.
Nakon toga dodajte so i biber. Kad meso omekša dodajte svo povrće /bez paradajza/, prethodno sitno isečeno ili na duge i tanke ivice.
Pazite ne kada omekša meso ili kupus, nego kad provri cvekla! Ne dešava se često da na pijaci kupim staru cveklu /obično veću/ i to može mnogo da produži vreme kuvanja, čak i da uništi rusko jelo!
Grickaćete cveklu!
Nakon što sve omekša, dodajte i paradajz, isečen na kockice i kuvajte još 15-20 minuta.
Treba da osetite lagani miris dobro kuvanog kupusa, koji u kombinaciji sa mesom i začinima čini boršč jedinstvenim jelom.
U posebnom tiganju napravite zaprški od maslaca, brašna i aleve paprike, ne više od 10 sekundi i pomešajte sa 1-2 kutlače bujona, nakon toga sve sipajte u borš. Promešajte i ostavite jelo da provri i skinite sa vatre.
Po želji u gotov boršč dodajte pavlaku ili jaje i sok od limuna što je u ruskom stilu.
Lično ja to ne radim, pitanje ukusa je!
Prijatno!