Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Mekana pogača sa kefirom

Mekana pogača sa kefirom

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Mekana pogača sa kefirom
Fotografije: Veca
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"I diše i miriše - mekana pogača sa kefirom"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • voda - 150 ml
  • ulje - 5 kašika
  • brašno - 400 g
  • so - 1, 5 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • kefir - 200 g
  • belanca - 1 komad
  • Za premazivanje
  • mleko - 1 kašika
  • žumanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu usuti 200 g brašna.

U zasebnu činiju usuti mlaku vodu, kvasac, šećer, izmešati te dodati u posudu sa brašnom.

Zatim dodati kefir i mutiti mikserom, ali ne žicama, već dodatkom za testo.

Dodati so, belance, ulje, 200 g brašna i mutiti mikserom, takođe dodatkom za testo.

Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo, premesiti, pa prebaciti na pouljenu površinu te testo mesiti dva minuta.

Tepsiju premazati uljem, staviti testo, pa rukama ispretiskati do stranica tepsije formirajući pogaču.

Ostaviti da odstoji pola sata prekriveno providnom prianjajućom folijom.

Žumance i mleko sjediniti viljuškom i premazati pogaču.

Peći 35 minuta na 180 stepeni.

Pogaču izvaditi iz rerne i odmah izručiti iz tepsije, pa uviti u kuhinjsku krpu.

Mekana pogača sa kefirom je spremna za posluživanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: