Način pripreme
Operemo i sitno naseckamo zelje i mladi luk u odgovarajućoj posudi. Kromid luk oljuštimo, operemo i izrendamo na rende.
U šerpu sa poklopcem dodajemo maslinovo ulje i na umerenoj ringli u njemu zapržavamo mladi luk i kromid luk otprilike minutu.
Nakon čega dodajemo i naseckano zelje. Zalivamo vrućom vodom i ostavljamo vodu da uzavri. Zelje i luk se kuvaju tako otprilike 15 minuta. Nakon čega se ubacuje fida. Ostavljamo čorbu od zelja da se krčka još 10-10 minuta ili dok fida ne omekša.
Stavljamo i sve začine.
Mutimo jaje sa kiselim mlekom i u dobijeni preliv cedimo malo limuna.
Čim supa bude gotova, isključujemo ringlu i sklanjamo šerpu sa nje. Stavljamo unutra i topljeni sir mešajući dok ne postane homogeno.
Kada se supa malo ohladi, razređujemo preliv u posudici, postepeno s malo supe da se ne usiri i posle ga sipamo u šerpu.
Supu od zelja sa sirom poslužujemo u odgovarajućoj posudi sa dodatim krutonima, kotidž sirom, posutu ljutom alevom paprikom.
Neka vam je slatko!
Pogeldajte takođe kako da napravite janiju od zelja, ona je takođe veoma ukusna.