Način pripreme
Luk, beli luk i šargarepa se sitno naseckaju. U tiganju se zagreva maslinovo ulje i naseckano povrće i zapžava se na pet, šest minuta.
Pirinač se opere u cediljki pod mlazom vode u tri, četiri navrata. Isceđen od vode, dodaje se u tiganj u povrće.
Zaprži se dok ne upije masnoću, posipa se začinima u količini po ukusu i sipaju se dve čaše vode. Temperatura ringle se smanjuje i pirinač se ostavlja da se krčka dok ne upije vodu.
Uzima se list vinove loze, puni se sa dve supene kašike nadeva i uvija se. Tako se radi i sa ostalim sarmama.
Ređaju se u široku šerpu sa debelim dnom, na njih se stavlja donja strana porcelanskog tanjira koja ih pritiska.
Sipa se vruća voda iznad tanjira i kuvaju se na slaboj ringli otprilike 25 minuta.
Pikantne sarmice su veoma ukusne!
Ako ti se recept dopao, probajte i naše druge predloge za sarmice od listova loze ili sarme na grčki način.