Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Pikantne sarmice

Pikantne sarmice

ZoriZori
Guru
8932865k
Pikantne sarmice
Fotografije: Zori
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Pikantne sarmice od listova grožđa u koje ćete se zaljubiti."

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 šolja
  • šargarepa - 1 komad
  • listovi loze - 20 komada, konzervirani
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • voda - 2 šolje
  • beli luk - 6 čenova
  • crni luk - 1 glavica
  • začini po ukusu
  • so
  • crni biber
  • majčina dušica
  • čili
  • đumbir
  • kumin
  • piskavica
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

Luk, beli luk i šargarepa se sitno naseckaju. U tiganju se zagreva maslinovo ulje i naseckano povrće i zapžava se na pet, šest minuta.

Pirinač se opere u cediljki pod mlazom vode u tri, četiri navrata. Isceđen od vode, dodaje se u tiganj u povrće.

Zaprži se dok ne upije masnoću, posipa se začinima u količini po ukusu i sipaju se dve čaše vode. Temperatura ringle se smanjuje i pirinač se ostavlja da se krčka dok ne upije vodu.

Uzima se list vinove loze, puni se sa dve supene kašike nadeva i uvija se. Tako se radi i sa ostalim sarmama.

Ređaju se u široku šerpu sa debelim dnom, na njih se stavlja donja strana porcelanskog tanjira koja ih pritiska.

Sipa se vruća voda iznad tanjira i kuvaju se na slaboj ringli otprilike 25 minuta.

Pikantne sarmice su veoma ukusne!

Ako ti se recept dopao, probajte i naše druge predloge za sarmice od listova loze ili sarme na grčki način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: