Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Uvrnuta pita

Uvrnuta pita

Martina TrakovaMartina Trakova
Pomoćnik kuvara
5513243
Uvrnuta pita
Fotografije: Todorka Spasova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Tačno onako kako je baba pripremala - najukusnija pita na svetu"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • sveže mleko - 300 ml, toplo
  • maslac - 3 kašike, rastopljen
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 20 g
  • brašno - oko 800 g
  • za fil
  • sir - 300 g
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 100 g, rastopljen
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi rastvorite kvasac sa toplim mlekom. Ostavite da se aktivira. Prosejte brašno i so i u njega dodajte prethodno umućeno belance, jaja i maslac. Dodajte aktivirani kvasac.

Mesite dok ne dobijete meko testo. Ostavite da nadolazi oko 1 sat ili dok ne udvostruči zapreminu.

Pripremite fil i istopite maslac. Podelite testo na 4 lopte, koje razvucite u koru prečnika 25-30 cm. Poređajte kore jednu preko druge, a između svakog lista stavite fil i premažite maslacem, sem poslednjeg.

Sve zajedno sada razvucite na koru prečnika oko 40-45 cm. Nasecite na trake i uvrtite. Poređajte sve trake jednu do druge u nauljeni pleh. Premažite odozgo umućenim jajetom sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo ili dok ne dobije zlatnu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: