Makedonska puter pogača

23/09/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4224
"Samo pogledajte kako su se slojevi sami odvojili jedni od drugih...veoma dobar recept!"
Priprema40 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno85 min.
Porcije16
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano5 251
  • Pregledi tokom meseca265
  • Pregledi tokom desmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • topla voda - 100 ml
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašike, ravna
  • kvasac - 20 g, svež
  • brašno - 700 g + 50 g, za razvijanje
  • maslac - 200 g, za mazanje kora
  • belanca - 2 komada, za mazanje pogače
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejte brašno, dodajte so i promešajte. Odovjeno rastvorite kvasac u 100 ml tople vode, dodajte šećer i promešajte, dok se ne rastvori. Umutite jaja, žumanca i kiselo mleko, dodajte ih u brašno. Dodajte rastvoreni kvasac i zamesite meko testo.

Pokrijte posudu streč folijom i ostavite na toplom da naraste 1 sat.
Pospite radnu ploču obilno brašnom i razmesite naraslo testo. Isecite ga na 6 jednakih delova i formirajte lopte.

Svaku loptu razvijte u koru 35 cm i stavite jednu na drugu, dok između mažete mekim maslacem, poslednju koru ne mažete. Razvijte slojevite kore u jednu veliku koru prečnika 60 cm, namažite je preostalim maslacem i isecite 16 trouglova koje uvijate u kiflice.

Namažite posudu za pečenje, prečnika 26 cm, mekim maslacem i pospite brašnom. Poređajte nekoliko kifli u krug oko zidova posude, a ostale rasporedite unutar kruga.

Namažite oformljenu pogaču umućenim belancima i ostavite tako oko 30 minuta. Nakon određenog vremena stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40-45 minuta.

Ispečenu pogaču uvijte čistom krpom, da se napari i omekša.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar