bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Makedonska puter pogača

Makedonska puter pogača

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
14k5k7k
Makedonska puter pogača
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
23/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
16
"Samo pogledajte kako su se slojevi sami odvojili jedni od drugih...veoma dobar recept!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • topla voda - 100 ml
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašike, ravna
  • kvasac - 20 g, svež
  • brašno - 700 g + 50 g, za razvijanje
  • maslac - 200 g, za mazanje kora
  • belanca - 2 komada, za mazanje pogače
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejte brašno, dodajte so i promešajte. Odovjeno rastvorite kvasac u 100 ml tople vode, dodajte šećer i promešajte, dok se ne rastvori. Umutite jaja, žumanca i kiselo mleko, dodajte ih u brašno. Dodajte rastvoreni kvasac i zamesite meko testo.

Pokrijte posudu streč folijom i ostavite na toplom da naraste 1 sat.

Pospite radnu ploču obilno brašnom i razmesite naraslo testo. Isecite ga na 6 jednakih delova i formirajte lopte.

Svaku loptu razvijte u koru 35 cm i stavite jednu na drugu, dok između mažete mekim maslacem, poslednju koru ne mažete. Razvijte slojevite kore u jednu veliku koru prečnika 60 cm, namažite je preostalim maslacem i isecite 16 trouglova koje uvijate u kiflice.

Namažite posudu za pečenje, prečnika 26 cm, mekim maslacem i pospite brašnom. Poređajte nekoliko kifli u krug oko zidova posude, a ostale rasporedite unutar kruga.

Namažite oformljenu pogaču umućenim belancima i ostavite tako oko 30 minuta. Nakon određenog vremena stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40-45 minuta.

Ispečenu pogaču uvijte čistom krpom, da se napari i omekša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: