Način pripreme
U posudi prosejte brašno, dodajte so i promešajte. Odovjeno rastvorite kvasac u 100 ml tople vode, dodajte šećer i promešajte, dok se ne rastvori. Umutite jaja, žumanca i kiselo mleko, dodajte ih u brašno. Dodajte rastvoreni kvasac i zamesite meko testo.
Pokrijte posudu streč folijom i ostavite na toplom da naraste 1 sat.
Pospite radnu ploču obilno brašnom i razmesite naraslo testo. Isecite ga na 6 jednakih delova i formirajte lopte.
Svaku loptu razvijte u koru 35 cm i stavite jednu na drugu, dok između mažete mekim maslacem, poslednju koru ne mažete. Razvijte slojevite kore u jednu veliku koru prečnika 60 cm, namažite je preostalim maslacem i isecite 16 trouglova koje uvijate u kiflice.
Namažite posudu za pečenje, prečnika 26 cm, mekim maslacem i pospite brašnom. Poređajte nekoliko kifli u krug oko zidova posude, a ostale rasporedite unutar kruga.
Namažite oformljenu pogaču umućenim belancima i ostavite tako oko 30 minuta. Nakon određenog vremena stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40-45 minuta.
Ispečenu pogaču uvijte čistom krpom, da se napari i omekša.