Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Makedonska puter pogača

Makedonska puter pogača

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Makedonska puter pogača3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
16
"Samo pogledajte kako su se slojevi sami odvojili jedni od drugih...veoma dobar recept!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • topla voda - 100 ml
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašike, ravna
  • kvasac - 20 g, svež
  • brašno - 700 g + 50 g, za razvijanje
  • maslac - 200 g, za mazanje kora
  • belanca - 2 komada, za mazanje pogače
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejte brašno, dodajte so i promešajte. Odovjeno rastvorite kvasac u 100 ml tople vode, dodajte šećer i promešajte, dok se ne rastvori. Umutite jaja, žumanca i kiselo mleko, dodajte ih u brašno. Dodajte rastvoreni kvasac i zamesite meko testo.

Pokrijte posudu streč folijom i ostavite na toplom da naraste 1 sat.

Pospite radnu ploču obilno brašnom i razmesite naraslo testo. Isecite ga na 6 jednakih delova i formirajte lopte.

Svaku loptu razvijte u koru 35 cm i stavite jednu na drugu, dok između mažete mekim maslacem, poslednju koru ne mažete. Razvijte slojevite kore u jednu veliku koru prečnika 60 cm, namažite je preostalim maslacem i isecite 16 trouglova koje uvijate u kiflice.

Namažite posudu za pečenje, prečnika 26 cm, mekim maslacem i pospite brašnom. Poređajte nekoliko kifli u krug oko zidova posude, a ostale rasporedite unutar kruga.

Namažite oformljenu pogaču umućenim belancima i ostavite tako oko 30 minuta. Nakon određenog vremena stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40-45 minuta.

Ispečenu pogaču uvijte čistom krpom, da se napari i omekša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: