Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem Supe»Teleća Čorba»Krem supa od graška s telećom kolenicom

Krem supa od graška s telećom kolenicom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211373k121
Krem supa od graška s telećom kolenicom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
12/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Od nje napravite najmanje jedan kazan, jer se mnogo brzo potroši."

Potrebni sastojci

  • teleća kolenica - 1 kg
  • voda - 2500 ml, filtrirana
  • grašak - 1 tegla (720 ml), mlečan
  • luk - 1 i po glavica
  • šargarepa - 2 komada
  • praziluk - malo od zelenog dela
  • tikvice - trećina male
  • paradajz pire - 2 kašike
  • beli luk - 1 čen
  • maslinovo ulje - 2 kašike (ili ulje)
  • peršun - 4 - 5 struka
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Veoma ukusna i hranljiva supa, bogata vitaminima i proteinima, neophodna za rast i fizičko zdravlje dičijeg organizma.

Za njenu pripremu prvo obrađujemo meso. Operemo ga i očistimo od žilica i opni. Stavljamo ga u odgovarajuću duboku šerpu sa hladnom vodom.

Nakon što provri smanjujemo temperaturu ringle, stavljamo u bujon očišćen i presečena na pola crni luk, praziluk, šargarepu i drške od peršuna. Ostavljamo da se krčka dok se potpuno ne raskuva kolenica. Procedimo bujon, a meso odvojimo od kostiju.

Preostale šargarepu, tikvicu i pola luka isečemo na krupno i izdinstamo u masnoći i malo bujona. Dodajemo grašak, čen belog čuka, nekoliko parčića mesa i 1200 ml bujona od kostiju (ostatak kao i malo mesa sačuvamo).

Petnaest minuta pre nego što sklonimo supu sa ringle, dodajemo paradajz pire, peršun i skuvanu krišku praziluka.

Solimo supu, sklanjamo meso iz nje i pasiramo je. Isečemo teletinu na sitne parčiće i vraćamo je u supu.

Serviramo toplu s nekoliko kapi maslinovog ulja i aranžiramo zelenim začinima, koje dete voli.

Po želji možete da dodate i pavlaku.

Saveti:

1. Namerno sam stavila veću količinu mesa, jer deo njega i bujona u kome su kuvani luk i šargarepa spremam teleće varivo. Tehnologija i termička obrada su pogodni tačno za ovaj recept.

2. Krem supa može da bude gusta i glatka ne samo sa krompirom, ali i sa tikvicama, koje su niskokalorične.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: