Način pripreme
Veoma ukusna i hranljiva supa, bogata vitaminima i proteinima, neophodna za rast i fizičko zdravlje dičijeg organizma.
Za njenu pripremu prvo obrađujemo meso. Operemo ga i očistimo od žilica i opni. Stavljamo ga u odgovarajuću duboku šerpu sa hladnom vodom.
Nakon što provri smanjujemo temperaturu ringle, stavljamo u bujon očišćen i presečena na pola crni luk, praziluk, šargarepu i drške od peršuna. Ostavljamo da se krčka dok se potpuno ne raskuva kolenica. Procedimo bujon, a meso odvojimo od kostiju.
Preostale šargarepu, tikvicu i pola luka isečemo na krupno i izdinstamo u masnoći i malo bujona. Dodajemo grašak, čen belog čuka, nekoliko parčića mesa i 1200 ml bujona od kostiju (ostatak kao i malo mesa sačuvamo).
Petnaest minuta pre nego što sklonimo supu sa ringle, dodajemo paradajz pire, peršun i skuvanu krišku praziluka.
Solimo supu, sklanjamo meso iz nje i pasiramo je. Isečemo teletinu na sitne parčiće i vraćamo je u supu.
Serviramo toplu s nekoliko kapi maslinovog ulja i aranžiramo zelenim začinima, koje dete voli.
Po želji možete da dodate i pavlaku.
Saveti:
1. Namerno sam stavila veću količinu mesa, jer deo njega i bujona u kome su kuvani luk i šargarepa spremam teleće varivo. Tehnologija i termička obrada su pogodni tačno za ovaj recept.
2. Krem supa može da bude gusta i glatka ne samo sa krompirom, ali i sa tikvicama, koje su niskokalorične.