Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem Supe»Supa od Paradajza»Zimska krem supa od paradajza sa crvenim lukom

Zimska krem supa od paradajza sa crvenim lukom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Zimska krem supa od paradajza sa crvenim lukom
Fotografije: Irena Hristova
2 / 5
10/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Krem supa od paradajza, tokom zime, kada nema svežeg paradajza - podrazumeva se da nije samo moguće, već je i veoma lako"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 1 tegla od 720 ml, salsa
  • crveni luk - 2 glavice
  • šargarepe - 2 komada
  • crvena papričica - pola komada
  • beli luk - 1 čen, po želji
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • pavlaka - 4 kašike
  • bujon od povrća
  • biber
  • so
  • šećer
  • origano - ili majčina dušica
  • Za bujon od povrća
  • praziluk - 1 struk, beli deo
  • paškanat - 1 komad
  • šargarepa - 2 komada
  • peršun - 1 vezica, koren i drške
  • majčina dušica - 2 - 3 struka, sušena
* merne jedinice

Način pripreme

Laka i aromatična supa, pogodna za večeru tokom hladnih zimskih dana.

Tokom tog perioda naš organizam ima potrebu za više hranljivih materija i vitamina. Zato više volim da pripremam supe s bujonom, umesto da ih prelivam vodom. Domaće napravljene su visoke hranljive vrednosti, za razliku od onih u kockama.

U malu šerpu sipamo jedan i po litar (približno) vode, dodajemo isečeno na krupno povrće i kuvamo dok se tečnost ne redukuje do jedne trećine. Po želji možete da dodate i jedan krompir.

U odgovarajućoj šerpi izdinstamo isečen luk (jedna glavica), pražiluk i beli luk, dok ne omekšaju.

Isečemo na krupne kocke šargarepu i papriku. Dodajemo ih u ostalo povrće, posolimo i nalivamo oko 60 ml bujona.

Izdinstamo oko 10 minuta. Za to vreme stavljamo očišćenu glavicu luka u namazanu aluminijumsku foliju. Zapečemo ga na gril tiganju dok ne omekša.

Paradajz sipamo u izdinstano povrće i dodajemo oko 300 ml bujona.

Dodajemo začine - biber, šećer i so, ako je neophodno. Stavljamo i jedan struk ruzmarina.

Supa se krčka dok ne dobije neophodnu konzistenciju. Sklanjamo je s vatre, dodajemo i zapečenu glavicu crvenog luka. Izdvojimo strukove biljaka. Pasiramo supu i dodajemo pavlaku po želji.

Savet: Od proceđenog povrća iz bujona možete da napravite pire od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: