Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem supe»Supa od paradajza»Zimska krem supa od paradajza sa crvenim lukom

Zimska krem supa od paradajza sa crvenim lukom

ažurirano:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5321553k
Zimska krem supa od paradajza sa crvenim lukom
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Krem supa od paradajza, tokom zime, kada nema svežeg paradajza - podrazumeva se da nije samo moguće, već je i veoma lako."

Potrebni sastojci

  • paradajz - 1 tegla od 720 ml, salsa
  • crveni luk - 2 glavice
  • šargarepe - 2 komada
  • crvena papričica - pola komada
  • beli luk - 1 čen, po želji
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • pavlaka - 4 kašike
  • bujon od povrća
  • biber
  • so
  • šećer
  • origano - ili majčina dušica
  • Za bujon od povrća
  • praziluk - 1 struk, beli deo
  • paškanat - 1 komad
  • šargarepa - 2 komada
  • peršun - 1 vezica, koren i drške
  • majčina dušica - 2 - 3 struka, sušena
* merne jedinice

Način pripreme

Laka i aromatična supa, pogodna za večeru tokom hladnih zimskih dana.

Tokom tog perioda naš organizam ima potrebu za više hranljivih materija i vitamina. Zato više volim da pripremam supe s bujonom, umesto da ih prelivam vodom. Domaće napravljene su visoke hranljive vrednosti, za razliku od onih u kockama.

U malu šerpu sipamo jedan i po litar (približno) vode, dodajemo isečeno na krupno povrće i kuvamo dok se tečnost ne redukuje do jedne trećine. Po želji možete da dodate i jedan krompir.

U odgovarajućoj šerpi izdinstamo isečen luk (jedna glavica), pražiluk i beli luk, dok ne omekšaju.

Isečemo na krupne kocke šargarepu i papriku. Dodajemo ih u ostalo povrće, posolimo i nalivamo oko 60 ml bujona.

Izdinstamo oko 10 minuta. Za to vreme stavljamo očišćenu glavicu luka u namazanu aluminijumsku foliju. Zapečemo ga na gril tiganju dok ne omekša.

Paradajz sipamo u izdinstano povrće i dodajemo oko 300 ml bujona.

Dodajemo začine - biber, šećer i so, ako je neophodno. Stavljamo i jedan struk ruzmarina.

Supa se krčka dok ne dobije neophodnu konzistenciju. Sklanjamo je s vatre, dodajemo i zapečenu glavicu crvenog luka. Izdvojimo strukove biljaka. Pasiramo supu i dodajemo pavlaku po želji.

Savet: Od proceđenog povrća iz bujona možete da napravite pire od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: