Način pripreme
Laka i aromatična supa, pogodna za večeru tokom hladnih zimskih dana.
Tokom tog perioda naš organizam ima potrebu za više hranljivih materija i vitamina. Zato više volim da pripremam supe s bujonom, umesto da ih prelivam vodom. Domaće napravljene su visoke hranljive vrednosti, za razliku od onih u kockama.
U malu šerpu sipamo jedan i po litar (približno) vode, dodajemo isečeno na krupno povrće i kuvamo dok se tečnost ne redukuje do jedne trećine. Po želji možete da dodate i jedan krompir.
U odgovarajućoj šerpi izdinstamo isečen luk (jedna glavica), pražiluk i beli luk, dok ne omekšaju.
Isečemo na krupne kocke šargarepu i papriku. Dodajemo ih u ostalo povrće, posolimo i nalivamo oko 60 ml bujona.
Izdinstamo oko 10 minuta. Za to vreme stavljamo očišćenu glavicu luka u namazanu aluminijumsku foliju. Zapečemo ga na gril tiganju dok ne omekša.
Paradajz sipamo u izdinstano povrće i dodajemo oko 300 ml bujona.
Dodajemo začine - biber, šećer i so, ako je neophodno. Stavljamo i jedan struk ruzmarina.
Supa se krčka dok ne dobije neophodnu konzistenciju. Sklanjamo je s vatre, dodajemo i zapečenu glavicu crvenog luka. Izdvojimo strukove biljaka. Pasiramo supu i dodajemo pavlaku po želji.
Savet: Od proceđenog povrća iz bujona možete da napravite pire od povrća.