Način pripreme
Rastvorite kvasac u toplom mleku, zajedno sa kašikom šećera i kašikom brašna. Promešajte da se dobije kaša i ostavite na toplom da se aktivira.
Prosejte brašno i napravite udubljenje. Stavite jaja, so, sirće i kiselo mleko. Zamesite testo, dodavajući kvasac dok se potpuno ne upije i dok ne dobijete glatko, srednje tvrdo i elastično testo.
Pokrijte i ostavite da nadođe jedan sat na toplom. Nadošlo testo premesite, izbacite vazduh iz testa, koji se stvorio dok je testo nadolazilo, i podelite testo na nekoliko delova. Oblikujte po želji. Ja sam podelila na četiri dela.
Jedan sam razvukla na fitilj, isekla na tri dela i uplela pletenicu. Uvila sam u oblik puža i stavite u sredinu namazanog pleha.
Drugi deo razvucite na pravougaonu koru, uvijte u rolat i napravite male proreze u razmaku jedan od drugog. Ovaj deo stavite oko srednjeg u plehu.
Treći deo podelite na dva dela. Jedan razvucite na koru i uvijte u rolat. Drugi razvucite na pravougaonu koru debljine oko 10 cm. Stavite rolat, koji ste napravili, u sredinu ove kore, sa strane isecite trakice i ukrstite ih preko rolata.
Stavite u pleh. Od preostlaog dela napravite loptice po ornamente po izboru i ukrasite. Pogaču premažite žumancem i ostavite da nadođe 30-ak minuta. Stavite u rernu i pecite na 160 stepeni oko 45-50 minuta.
Velika pogača za praznike i radne dane je sjajna!