Babina pogača

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Babina pogača
Fotografije: Diana Kostova
2 / 5sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
200 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
8
"Ovi nije samo babina pogača, to je jedno od babinih remek dela i mi vam ga s ponosom predstavljamo"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • kvasac - 1 kocka
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • rakija - 3 kašike
  • sirće - 2 kašike
  • kiselo mleko - 1 čaša (400 g)
  • sveže mleko - 400 ml
  • brašno - 1, 5 kg
  • maslac - 125 g
  • žumanca - 1 komad
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko se blago zagreva i dodaje mu se namrvljeni kvasac. Dobro se promeša. Nakon toga se dodaju sirće, jaje, so, šećer i rakija. Promeša se. Dodaje se 200 grama brašna.

Promeša se da se dobije ujednačena smesa. Zavija se krpom i ostavlja na toplom da naraste oko 2 sata.

Nakon što je naraslo dodaje se kiselo mleko i ostatak brašna, koje je prosejano. Mesi se meko testo. Gotovo testo se podeli na tri lopte i uvija se krpom. Testo se ostavlja da naraste na toplom 40 minuta.

Za to vreme se rastopi maslac.

Nakon što je naraslo testo, razvija se svaka lopta odvojeno. Razvija se u tanku koru. Razvijena kora se prebacuje u posudu na krpu. Premaže se obilno istopljenim maslacem.

Razvija se i druga lopta testa. Nakon što je razvijena prebacuje se preko prve kore testa i ponovo se namaže maslacem. Isto se ponavlja i sa drugom loptom testa. Ponovo se stavlja preko druge dve kore testa i namaže se uljem.

Nakon toga pomoću krpe se uvija u rolat. Posle toga rolat se seče na četiri prsta odstojanja. Ređaju se u posudi za pečenje, koja je nabrašnjena i podmazana uljem. Ređaju se gusto jedna do druge.

Oblikovana pogača se ostavlja da naraste uvijena i na toplom još 30 minuta. Nakon što naraste umuti se jedno žumance, kojim se pogača premazuje i posipa se susamom.

Peče se u prethodno zagrejanon rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon što je pogača gotova, poprska se sa malo vode i uvija se krpom na 5-10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: