Način pripreme
Sveže mleko se blago zagreva i dodaje mu se namrvljeni kvasac. Dobro se promeša. Nakon toga se dodaju sirće, jaje, so, šećer i rakija. Promeša se. Dodaje se 200 grama brašna.
Promeša se da se dobije ujednačena smesa. Zavija se krpom i ostavlja na toplom da naraste oko 2 sata.
Nakon što je naraslo dodaje se kiselo mleko i ostatak brašna, koje je prosejano. Mesi se meko testo. Gotovo testo se podeli na tri lopte i uvija se krpom. Testo se ostavlja da naraste na toplom 40 minuta.
Za to vreme se rastopi maslac.
Nakon što je naraslo testo, razvija se svaka lopta odvojeno. Razvija se u tanku koru. Razvijena kora se prebacuje u posudu na krpu. Premaže se obilno istopljenim maslacem.
Razvija se i druga lopta testa. Nakon što je razvijena prebacuje se preko prve kore testa i ponovo se namaže maslacem. Isto se ponavlja i sa drugom loptom testa. Ponovo se stavlja preko druge dve kore testa i namaže se uljem.
Nakon toga pomoću krpe se uvija u rolat. Posle toga rolat se seče na četiri prsta odstojanja. Ređaju se u posudi za pečenje, koja je nabrašnjena i podmazana uljem. Ređaju se gusto jedna do druge.
Oblikovana pogača se ostavlja da naraste uvijena i na toplom još 30 minuta. Nakon što naraste umuti se jedno žumance, kojim se pogača premazuje i posipa se susamom.
Peče se u prethodno zagrejanon rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon što je pogača gotova, poprska se sa malo vode i uvija se krpom na 5-10 minuta.