Način pripreme
Ako je file bakalara sa kožom, otklonite je pažljivo prstima, lako se skida.
Posolite ih blago i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.
Za pohovanje umutite jaja sa solju, biberom, pivom i sokom od pola limuna. Sipajte prezle dok se ne dobije kašica - ni retka, ni previše gusta.
Upijte blago riblje filete kuhinjskim ubrusom da se otkloni višak vlažnosti iz njih da bi smesa za pohovanje mogla da se lepi za njih.
Uvaljajte dobro i ako se na nekim mestima kašica ne zadrži, ne brinite - prvo je rasporedite s jedne strane fileta i sa te strane stavite da se prži u zagrejanom ulju na umerenoj vatri.
Čim počne da dobija zlatastu preplanulost, rasporedite odozgo još kašice - smese za pohovanje i okrenite da se isprži i sa druge strane dok ne dobije tamno zlatastu preplanulost.
Pri okretanju smanjite vatru za dva stepena, da se riba dobro skuva iznutra, jer je smesa za pohovanje deblja i vazdušasta.
Gotove filete izvadite na papir koji apsorbuje masnoću i nakon minut dva servirajte garnirane sa ostatkom limuna i drugim garnirungom po vašem ukusu - krompirom, paprikama, pirinčem.
Prijatno!