Tikvice su odličan proizvod za kuvanje. Kao što znamo, možemo ih koristiti u posnom pirinču sa povrćem, klasičnoj musaki, svim vrstama đuveča, sosovima od povrća. Na sreću, sada ih možemo naći na tržištu u bilo koje doba godine. Ali ako vam se desi da dobijete više ovog povrća, možete bezbedno zamrznuti tikvice u zamrzivaču za zimu.
U osnovi su poznate dve varijante. Jedan je za zauzete ljude koji nemaju mnogo slobodnog vremena. Tada se za zamrzavanje biraju zdrave tikvice bez oštećenja. Dobro ih operite, osušite kuhinjskim papirom, isecite na zgodne kockice i rasporedite u kesice, količina je koliko će biti utrošeno za jedno kuvanje. Metoda je brza i jednostavna, ali postoji jedan nedostatak - ako se smrznu komadi tikvica se slepe i može se dobiti velika grudva leda.
Da biste izbegli ovu opciju, možete da koristite malo komplikovaniji metod zamrzavanja tikvica. Oprane tikvice se prvo iseku i blanširaju oko 50 sekundi u vreloj vodi, a zatim operu ledenom vodom. Ostavite ih da se ocede, a zatim rasporedite na papir za pečenje postavljen na plastični pleh u zamrzivač. Tako ostaju 24 sata. Zatim se skinu sa papira i zajedno stave u kesu. Ovo dvostruko zamrzavanje smanjuje šansu da se komadi slepe.
Zamrznute tikvice u zamrzivaču za zimu nisu kao sveže - to je činjenica. Ali i dalje vam mogu olakšati posao i mogu se koristiti u velikom broju recepata za tikvice.
Komentari