Bonapeti.rs»Saveti»Šta je Buket Garni i kako se koristi?

Šta je Buket Garni i kako se koristi?

Šta je Buket Garni i kako se koristi?

Ova vrsta buketa se ne pravi od cveća, kao što se obično prave buketi, već od biljaka. Koristi se u kulinarstvu. Činjenica da je njegov naziv komplikovan ne bi trebalo da vas navede na pomisao da je takođe komplikovan ili težak za upotrebu. Sasvim suprotno!

Aromatični buket biljaka se uglavnom koristi za aromatiziranje i kao začin čorbi i raznih supa. Praktično vezano bilje u obliku buketa omogućava da se lako izvadi iz vašeg jela nakon što "odradi" posao.

Takođe ne morate tražiti začinsko bilje razbacano po posudi. Ovaj buket bilja, kao što je gore pomenuto, posebno je vezan kanapom ili umotan u gazu. Mala tajna u ovom buketu je da možete kombinovati začinsko bilje za koje znate da je pogodno za jelo koje kuvate.

Kao što naziv buket Garni sugeriše, uglavnom se koristi u francuskoj kuhinji. Takođe je važno napomenuti da je ovu vrstu buketa najbolje staviti u jela koja će se kuvati sporo i dugo.

Veoma popularan recept za Garni buket, odnosno za njegov sadržaj, je praziluk, celer, majčina dušica i lovorov list. A evo kako možete sami napraviti takav buket kod kuće:

Potrebne su vam tri stabljike celera, tamnozeleni listovi praziluka, 1 veza majčine dušice, 1 veza svežeg bosiljka, lovorov list, kanap. A evo kako se pravi: Celer se umota oko lovorovog lista, pa se dodaju ruzmarin, majčina dušica i bosiljak.

Napravljeni Garni buket vezuje se kanapom. Još jedan savet koji možemo da damo za ovaj buket je da ostavite kanap kojim ga vezujete duži kako biste ga lakše izvadili ili ga možete vezati za dršku tiganja ili druge posude u kojoj kuvate, vaše jelo da ne bi „plivao” u njemu.

Ako recept koji smo vam dali nije po vašem ukusu, postoji još nekoliko načina da ga sami pripremite. Garni buket sa gazom možete napraviti tako što ćete dodati majčinu dušicu, biber ili stabljike mirođije i peršuna koje većina nas baca.

Kada se napravi umotan gazom, ona ne dozvoljava da se pokvari tokom kuvanja. Postoji i klasičan recept za Garni buket, koji se pravi od celera. Za ovaj buket su vam potrebni majčina dušica, lovorov list, peršun, praziluk i celer, a možete dodati ili zameniti bilo koju travku po želji. Ovaj buket je savršen za sve vrste supa i bogate bujone.

Druga varijanta ovog buketa je ona sa prazilukom. Takođe možete napraviti buket Garni sa origanom. U ovom receptu nema listova, jer ćete se posle pravljenja ovog buketa sa origanom osećati kao da držite buket za mladu. Postoje i opcije sa biberom i estragonom. Možete ga napraviti i sa svežim i sa suvim biljem.

Pored čorba i supa, možete da koristite buket Garni kada kuvate đuveče, pečeno meso i ukusno pečeno povrće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni