Bonapeti.rs»Saveti»Kako se prži luk?

Kako se prži luk?

Kako se prži luk?

Luk se prži lako i brzo.

Prvo, morate ga iseći. To se radi pažljivo na dasci za sečenje, procenjujući sami prema potrebama recepta u kom obliku treba da isečete luk na komade - na kockice, rebarca itd.

Zatim pronađite odgovarajući lonac, šerpu ili tiganj. Pripremite i kašiku ili štap za mešanje. Da luk ne bude ljut dok ga seckate, stavite čašu hladne vode ispred sebe na radnu površinu.

Stavite tiganj na šporet. Sipajte ulje ili drugu masnoću. Uključite šporet. Kada se posuda i ulje unutra zagreju, dodajte luk. Mešajte drvenom kašikom dok luk ne omekša i malo promeni boju na ivicama. Ako je potrebno, smanjite jačinu vatre.

Prstohvat soli na početku prženja luka pomoći će da voda iz povrća brže izađe. Gotov je za kratko vreme. Isključite šporet i uklonite luk.

Dodatni saveti za prženje luka

Tokom prženja možete dodati i malo vode. Tako će on brže omekšati.

Gotovi luk postaje prozračan ili dobija zlatnu boju.

Upotrebljava se odmah – ne ostavlja se da stoji niti se čuva za sledeći dan.

Luk je veoma popularan u balkanskoj kuhinji. Često se koristi nakon zaprške. Dodaje se jelima ili kao prilog.

Na maslacu, prženi luk bude još ukusniji.

Prženom luku možete dodati bilo koje začine - zavisi od recepta.

Odlična aroma i ukus prženog luka poboljšavaju jela. Masnoća ga čini još korisnijim.

Možete i improvizovati.

Pogodna je bilo koja posuda za prženje- osim emajliranih, u kojima se izbegava prženje.

Ako ste ljubitelji zdrave ishrane, pri prženju luka koristite niži nivo jačine na šporetu.

A da bismo vam bili još korisniji, nudimo vam i ukusne recepte za:

- pohovani luk;

- kašu od luka;

- punjeni luk.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji