Svež selen, koji se naziva i ljubčac ili belestika, opere se, ocedi i prosuši od viška vode.
Svaka grančica se poređa na papir na rastojanju jedna od druge zajedno sa listovima i ostavi da se osuši. Ne mora biti na direktnoj sunčevoj svetlosti.
U zavisnosti od vlažnosti prostorije u kojoj sušite selen, kada se potpuno osuši, odlaže se u teglu ili kutiju sa čvrstim zatvaračem.
U većini slučajeva, u kulinarske svrhe, koristi se samo lišće osušenog selena - bez stabljike. Koriste se koreni, listovi i plod biljke.
Listovi i semenke su veoma mirisni i koriste se kao začin u pripremi kuvanih jela. Koren sadrži eterično ulje.
Osušeni selen se melje samo kada se koristi u jelu, kako se aroma ne bi izgubila.
Koren se može koristiti za čaj nakon sušenja, samleven u blenderu ili iseckan. 1 kašika selena (stabljike ili listova) prelije se sa 300 ml ključale vode.
Pije se dva puta dnevno (nezaslađen) po 150 ml i izuzetno je koristan za želudačne kiseline, bolno mokrenje, kamen u bubregu.
Komentari