Bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušite selen?

Kako da osušite selen?

AvocadoAvocado
Početnik
1
Kako da osušite selen?

Svež selen, koji se naziva i ljubčac ili belestika, opere se, ocedi i prosuši od viška vode.

Svaka grančica se poređa na papir na rastojanju jedna od druge zajedno sa listovima i ostavi da se osuši. Ne mora biti na direktnoj sunčevoj svetlosti.

U zavisnosti od vlažnosti prostorije u kojoj sušite selen, kada se potpuno osuši, odlaže se u teglu ili kutiju sa čvrstim zatvaračem.

U većini slučajeva, u kulinarske svrhe, koristi se samo lišće osušenog selena - bez stabljike. Koriste se koreni, listovi i plod biljke.

Listovi i semenke su veoma mirisni i koriste se kao začin u pripremi kuvanih jela. Koren sadrži eterično ulje.

Osušeni selen se melje samo kada se koristi u jelu, kako se aroma ne bi izgubila.

Koren se može koristiti za čaj nakon sušenja, samleven u blenderu ili iseckan. 1 kašika selena (stabljike ili listova) prelije se sa 300 ml ključale vode.

Pije se dva puta dnevno (nezaslađen) po 150 ml i izuzetno je koristan za želudačne kiseline, bolno mokrenje, kamen u bubregu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni