Ćuftice su jedno od najčešćih jela na bugarskoj trpezi. Možete napraviti ćuftice od mlevenog jagnjećeg mesa, svinjetine, mešanog mlevenog mesa, telećeg mlevenog mesa, pilećeg mlevenog mesa, mlevenog mesa od zeca.
Međutim, najbolja kombinacija za savršene ćuftice je mešavina mlevenog svinjskog i goveđeg mesa. Ako ste u prilici, napravite domaće mleveno meso, ako ne – u prodavnicama se prodaje i domaće mleveno meso i mešavina mlevenog mesa.
Takođe možete uzeti govedinu i svinjetinu i samleti ih kod kuće. Začini od kojih ćuftice budu zaista savršene su kim, crni biber, aleva paprika, čubar. Dodaje se hleb, koji je prethodno natopljen u vodi ili mleku, prezle, peršun.
Količina jaja zavisi od količine mlevenog mesa. Na svakih 500 g mlevenog mesa dodaje se 1 jaje. Nakon što ste umesili mleveno meso, ostavite da se odmori da upije sve ukuse koje ste stavili u njega. Zatim, ako želite, možete pržiti ili peći ćuftice.
Sve je stvar ukusa i preferencija.
Već znate od kakvog se mlevenog mesa prave savršene ćuftice, sve što treba da uradite je da ih pripremite.
A ako želite malo raznovrsnosti, obavezno pogledajte ove recepte za:
- pileće ćuftice;
- ćuftice sa peršunom.
Komentari