Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuvaju prepelice?

Kako se kuvaju prepelice?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516164
Kako se kuvaju prepelice?

Meso divljači ima karakterističan ukus i aromu. Ljudi sa istančanijim ukusom mogu čak da razlikuju čime se životinja hranila. Prepelica je jedno od najukusnijeg i preferiranog za pripremanje mesa divljači.

U principu, meso divljači je stegnuto i žilavo, s obzirom na to da je bogato mišićnim vlaknima (u otvorenim prostrsanstvima životinje se više kreću, čime se povećeva njihova mišićna masa). Istovremeno je mnogo čisto zbog hrane koju ove životinje konzumiraju - pre svega korenje, pečurke, šumsko voće, biljke, puževe, crve i dr.

Ako čuvate meso prepelice određeno vreme u zamrzivsaču, ono postaje krhkije.

Meso prepelice se ostavlja da se namoči u vodu otprilike 7 sati. Optimalna varijanta je jedan ili dva dana i dve noći u rastvoru od srićeta i vode. Sirće neutralizuje miris koji je karakterističan za meso divljači koji može da bude preterano jak i prema tome neprijatan za neke ljude.

Voda u koju se stavlja meso obavezno mora da bude hladna. Ona izvlači višak preostale krvi. U vrućoj vodi se dobija efekat zapečaćivanja i krv ostaje u tkivima.

Mariniranje obogućava mesu da postane krhkije i da se obogati ukusima. Prethodno stavljeno u marinadu za divljač meso može da se kuva samo u sosu bez drugih dodataka. Marinada se pravi od kiseline (sirće, sok od paradajza), sladak proizvod (med, smeđi šećer) i začini po izboru.

Meso prepelice postaje najukusnije ako se kuva ili dinsta. Prilikom pečenja krije se rizik da postane suvo. Prilikom prženaj (na primer prepelica u maslacu) mora se voditi računa da se odredi tačno vreme vađenja. Preprženo meso postaju suvo i žilavo.

Idealno je da se dinsta meso u đuveču ili đuvecima sa garniturom od pirinča, krompira i dr.

Meso prepelice se mnogo dobro kombinuje sa proizvodima koji su masni - slanina.

Za glaziranje mesa može da se koristi med.

Začini koji najbolje začinjavaju meso su lovorov list, ruzmarin i crni biber.

Džem od brusnica je odlična dopun uz meso prepelica.

Primer marinade za 6 komada prepelica:

Balzamovo sirće - 125 ml

Med - 125 ml

Začini - crni biber, lovorov list, ruzmarin

Prepeličije meso se obavezno servira sa crvenim vinom.

Pogledajte još isprobanih recepata za fazana, meso od divlje svinje ili jarebice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji