Limun spada u grupu najpopularnijeg citrusnog voća na svetu.
Rastu na stablima limuna i hibrid su originalnog citrona i limete.
Postoji mnogo načina da se uživa u njima, ali su veoma kiselog ukusa i obično se ne konzumiraju sami ili kao ceo plod, već kao dodatak ukusu gotovih jela, u prelivima, pićima.
Limun sadrži uglavnom ugljene hidrate (10%) i vodu (88-89%). Jedan srednji limun obezbeđuje oko 20 kalorija.
100 g oljuštenog limuna ima:
29 kalorija;
1,1 g proteina;
9,3 g ugljenih hidrata;
2,5 g šećera;
2,8 g vlakana;
0,3 g masti;
Limun takođe obezbeđuje niz vitamina i minerala:
Vitamin C - Ključni vitamin i antioksidans, vitamin C je važan za imunološku funkciju i zdravlje kože.
Kalijum - Ishrana bogata kalijumom može da snizi nivo pritiska i pozitivno utiče na zdravlje srca.
Vitamin B6 - Učestvuje u pretvaranju hrane u energiju.
Biljna jedinjenja u limunu i drugom citrusnom voću mogu imati blagotvorno dejstvo na rak, kardiovaskularne bolesti i upale. Evo jedinjenja i njihovih prednosti:
Limunska kiselina - može pomoći u sprečavanju kamena u bubregu.
- Hesperidin - može ojačati krvne sudove i sprečiti aterosklerozu.
- Diosmin - poboljšava tonus mišića i smanjuje hronične upale u krvnim sudovima.
- D-limunski - glavna komponenta eteričnih ulja limuna i odgovorna za aromu limuna.
- Eriocitrin - Ovaj antioksidans se nalazi u kori limuna i soku.
A da biste život učinili slađim, možete da napravite kolač od limuna, krofne sa limunom ili domaću limunadu.
Komentari