Čaju od koprive pripisuju se skoro čudotvorna dejstva, što nije daleko od istine. U listovima koprive mogu se naći sljedeći vitamini: K, B2 i C, kao i karotenoidi, organske kiseline: galna, mravlja, pantotenska, sirćetna, maslačna. Sadrži značajne količine gvožđa i mineralnih soli mangana, magnezijuma, natrijuma, kalijuma i kalcijuma, zatim fosfora i kremene kiseline. Znatan je sadržaj hlorofila, acetil-holina i histamina. Posebno je važan sadržaj glikokinina i sličnih materija koje regulišu sadržaj glukoze u krvi.
Čaj od koprive odlično deluju na žlezdu pankreasa i smanjuju sadržaj šećera u njoj. Kopriva je izuzetno sredstvo za lešenje upala mokraćnih puteva i za uklanjanje peska iz bubrega.
Ali, kako bi kopriva otkrila svoje prave mogućnosti, treba da je pravilno pripremite, naročito čaj od nje. Jedan od najlakših načina se priprema kada 1 kašičicu koprive prelijete sa 250 ml vode. Poklopite i držite poklopljeno 10 minuta, a nakon toga procedite tečnost koju pijete ili utrljavate u koren kose za meku i sjajnu kosu.
Veoma efektan način pripreme čaja od koprive je čaj od korena koprive. Kada ih izvadite iz zemlje u proleće, operite ih i prosušite, pa ih sitno naseckajte. Stavite ih u odgovarajuću posudu i prelijte ih sa rakijom od žitarica jačine od 38 do 40 stepeni. Stavite sve na toplo mesto na 12-14 dana, a nakon toga uzimajte tečnost svakodnevno ili pri potrebi.
Možete pripremiti čaj od koprive od listova ili korena sa sirćetom, a dobićete tonik za oštećenu kosu. Šaku listova ili korena koprive prelijte sa 300 g vinskog sirćeta i kuvajte oko 30 minuta na tihoj vatri.
Komentari