Bonapeti.rs»Saveti»Kako se priprema čaj od koprive?

Kako se priprema čaj od koprive?

Mariana V.Mariana V.
Džedaj
1651
Kako se priprema čaj od koprive?

Čaju od koprive pripisuju se skoro čudotvorna dejstva, što nije daleko od istine. U listovima koprive mogu se naći sljedeći vitamini: K, B2 i C, kao i karotenoidi, organske kiseline: galna, mravlja, pantotenska, sirćetna, maslačna. Sadrži značajne količine gvožđa i mineralnih soli mangana, magnezijuma, natrijuma, kalijuma i kalcijuma, zatim fosfora i kremene kiseline. Znatan je sadržaj hlorofila, acetil-holina i histamina. Posebno je važan sadržaj glikokinina i sličnih materija koje regulišu sadržaj glukoze u krvi.

Čaj od koprive odlično deluju na žlezdu pankreasa i smanjuju sadržaj šećera u njoj. Kopriva je izuzetno sredstvo za lešenje upala mokraćnih puteva i za uklanjanje peska iz bubrega.

Ali, kako bi kopriva otkrila svoje prave mogućnosti, treba da je pravilno pripremite, naročito čaj od nje. Jedan od najlakših načina se priprema kada 1 kašičicu koprive prelijete sa 250 ml vode. Poklopite i držite poklopljeno 10 minuta, a nakon toga procedite tečnost koju pijete ili utrljavate u koren kose za meku i sjajnu kosu.

Veoma efektan način pripreme čaja od koprive je čaj od korena koprive. Kada ih izvadite iz zemlje u proleće, operite ih i prosušite, pa ih sitno naseckajte. Stavite ih u odgovarajuću posudu i prelijte ih sa rakijom od žitarica jačine od 38 do 40 stepeni. Stavite sve na toplo mesto na 12-14 dana, a nakon toga uzimajte tečnost svakodnevno ili pri potrebi.

Možete pripremiti čaj od koprive od listova ili korena sa sirćetom, a dobićete tonik za oštećenu kosu. Šaku listova ili korena koprive prelijte sa 300 g vinskog sirćeta i kuvajte oko 30 minuta na tihoj vatri.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji