Svi znamo koliko je đumbir koristan. Poznat je po svojim koristima za zdravlje od pamtiveka.
Njegovo korenje, nakon što se osuši i izmrvi, koristi se za začinjavanje raznih jela, posebno omiljenih božićnih kolača sa đumbirom i slatkiša.
Đumbir se može uzimati i svež i sušen, mleven ili kao ulje, sok od đumbira ili čaj od đumbira.
Njegov jedinstveni ukus i aroma su prisutni zahvaljujući činjenici da on sadrži prirodna ulja, od kojih je jedno esencijalno - đumbirol. Pored toga, đumbir sadrži malu količinu kurkumina. Kurkumin je jedan od aktivnih sastojaka kurkume. To mu daje karakterističnu boju.
Đumbirol je takođe najvažniji i osnovni sastojak đumbira. Odgovoran je za neka od najkorisnijih delovanja na naše telo – ima antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo. A evo šta sadrži ova korisna biljka:
U 100 g korena đumbira nalazi se:
- 80 kalorija;
- 17,8 g ugljenih hidrata;
- 0,7 g masti;
- 1,8 g proteina;
- 2 g vlakana;
- 415 mg kalijuma / 12% dnevne doze /;
- 0,2 mg meda /11% dnevne doze/;
- 0,2 mg mangana / 11% dnevne doze /;
- 43 mg magnezijuma /11% dnevne doze/;
- 5 mg vitamina C /8% dnevne doze/;
- 0,2 mg vitamina B6 /8% dnevne doze/;
- 0,7 mg niacina / 4% dnevne doze /;
- 34 mg fosfora /3% dnevne doze/;
- 0,6 mg gvožđa / 3% dnevne doze /;
Njegov gornji sastav nije toliko važan. Dnevno se uzima samo nekoliko grama đumbira u prahu ili čaj, što je jedva 1-2% doza koje smo naveli. Đumbir se uzima uglavnom zbog đumbira i kurkumina koje sadrži.
Pogledajte i najbolje recepte za smutije od đumbira i glavna jela sa đumbirom.
Komentari