Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega svinjska mast dobija neprijatan miris?

Zbog čega svinjska mast dobija neprijatan miris?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516054
Zbog čega svinjska mast dobija neprijatan miris?

Svinjska mast se pravi od svinjskog masnog tkiva. Pravi se dinstanjem ili kuvanjem. Ako je dobro pripremljena, trebalo bi da ima nenametljiv miris ili ukus. Kada je sveža, trebalo bi da ima relativno neutralan miris ili blagu aromu slanine.

Razlog popularnosti kuvanja sa svinjskom mašću je taj što ova mast ne sadrži trans masti.

Ukratko, svinjska mast sadrži uglavnom zasićene masne kiseline, koje su dobre za vaše zdravlje. Svinjska mast je bolja opcija za kuvanje od većine komercijalnih biljnih ulja, pa čak i maslaca! Osim toga, jela koja u sebi sadrže svinjsku mast imaju zasitan ukus.

Ali svinjska mast se može pokvariti. Kao i skoro sve masti za kuvanje, postoji vreme kada rok njene upotrebe isteče. Visok sadržaj masnoća štiti mast na neko vreme od užeglosti, ali će se pre ili kasnije pokvariti i početi da miriše loše.

Drugim rečima, svinjska mast dobija neprijatan miris i kvari se jer molekuli masti oksidiraju ili užegnu. Izlaganje svežem vazduhu može skratiti rok trajanja masti. Dakle, uz pravilno čuvanje osiguraćete da se to ne dogodi prebrzo!

Prilikom izbora da koristite frižider za čuvanje svinjske masti, posebno je važna upotreba hermetički zatvorene posude.

Još jedan razlog za pojavu neptijatnog mirisa svinjske masti je taj što ona može da apsorbuje mirise, a to može uticati na miris i ukus hrane pripremljene sa mašću.

Ovo je veoma primetno u tompusima sa svinjskom mašću ili drugim kolačima sa svinjskom mašću.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 2
51
40
30
20
11
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Cooking_bg
Cooking_bg
09.06.2022 11:30
Tačan savet!
1
0