Japanska jabuka pojavljuje se na tržištu samo tokom nekoliko nedelja godišnje. U jesen, kada je veći mraz, japanske jabuke omekšaju i postaju jestive. Većina ljudi kaže da su se na prvi pogled zaljubili u japanske jabuke. Ima mnogo vrsta japanskih jabuka, ali postoje samo dve na tržištu - svetlo narandžasta, koja izgleda pljosnato, i tamno narandžasta, koja je duža i krupnija.
Tamne japanske jabuke mogu se jesti pre nego što omekšaju, a one svetlije i pljosnatije moraju biti skoro prezrele pre nego što ih možete iseći.
- Kao i šargarepa, bundeva i slatki krompir, narandžasta boja korisnih japanskih jabuka ukazuje na to da sadrže veliku količinu beta karotena. U samo 1 japanskoj jabuci naći ćete punu dozu vitamina C koja vam je potrebna za dan. I kako odabrati japanske jabuke?
- Da biste izabrali zrelu japansku jabuku, potrebno je da tražite plodove ujednačene boje i iste gustine i čvrstine, bez vidljivih povreda i tamnih ožiljaka na njima. Najbolja opcija je da nabavite nekoliko mekših i nekoliko tvrđih japanskih jabuka, kako biste ih jeli bar 3-4 dana;
– Dobro je čuvati odabrane japanske jabuke na sobnoj temperaturi na suvoj površini gde mogu da sazrevaju. Kada omekšaju, možete ih jesti kašikom, prvo odsecite poklopac, a zatim izdubite unutrašnjost.
U kuhinji možete eksperimentisati sa ovim ukusnim i sočnim voćem. Napravite kolač sa japanskom jabukom ili druge deserte. Jela sa japanskom jabukom su egzotična i mirisna.
Komentari