Sos od paradajza i bosiljka je klasični i tradicionalni sos, tipičan za mediteransku kuhinju. Priprema se sa svežim paradajzom, šargarepom, lukom, celerom i bosiljkom.
Jeftin, ukusan i koncentrisan sos, idealan za začinjavanje bilo kog glavnog jela od ribe do mesa, domaće pice ili predjela. Međutim, ovaj kremasti i veganski sos se od davnina koristi i za testenine!
Špagete sa paradajz sosom jedno su od omiljenih jela mladih i starih. Sos od svežeg paradajza i bosiljka se veoma lako priprema. Mlinom za povrće možete dobiti pravu teksturu i ukloniti sve ljuspice paradajza (ovaj korak zaista utiče na kvalitet sosa). Takođe možete sami da uklonite semenke i koru paradajza i da ga izgnječite.
Nemoguće je odoleti sosu sa ovim ukusima i aromama. Ovo je savršen paradajz sos za celu porodicu.
Možete da ga držite kao paradajz sos u tegli ili da ga zamrznete u zamrzivaču kako biste ga imali na stolu tokom leta ili cele godine.
Potrebni proizvodi:
svež paradajz - 1 kg, zreo
šargarepa - 100 g
celer - 100 g
luk - 80 g
maslinovo ulje - 20 ml ekstra devičansko
so - 10 g
svež bosiljak - 5 listova
Način pripreme:
Operite i oljuštite šargarepu, luk i celer. Paradajz operite i prepolovite nožem, takođe uklonite sve semenke iznutra, kao i ljusku paradajza.
U lonac stavite sve seckano povrće, začine, maslinovo ulje i svež bosiljak. Pokrijte poklopcem, promešajte i ostavite da se krčka. Ostavite paradajz sos za špagete da se kuva na tihoj vatri oko sat vremena. Zatim ga procedite. Čuvajte ovaj sos do 5 dana u frižideru ili ako ga želite na duže vreme u zamrzivaču.
Komentari