Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravite sos za špagete od svežeg paradajza?

Kako da napravite sos za špagete od svežeg paradajza?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4515948
Kako da napravite sos za špagete od svežeg paradajza?

Sos od paradajza i bosiljka je klasični i tradicionalni sos, tipičan za mediteransku kuhinju. Priprema se sa svežim paradajzom, šargarepom, lukom, celerom i bosiljkom.

Jeftin, ukusan i koncentrisan sos, idealan za začinjavanje bilo kog glavnog jela od ribe do mesa, domaće pice ili predjela. Međutim, ovaj kremasti i veganski sos se od davnina koristi i za testenine!

Špagete sa paradajz sosom jedno su od omiljenih jela mladih i starih. Sos od svežeg paradajza i bosiljka se veoma lako priprema. Mlinom za povrće možete dobiti pravu teksturu i ukloniti sve ljuspice paradajza (ovaj korak zaista utiče na kvalitet sosa). Takođe možete sami da uklonite semenke i koru paradajza i da ga izgnječite.

Nemoguće je odoleti sosu sa ovim ukusima i aromama. Ovo je savršen paradajz sos za celu porodicu.

Možete da ga držite kao paradajz sos u tegli ili da ga zamrznete u zamrzivaču kako biste ga imali na stolu tokom leta ili cele godine.

Potrebni proizvodi:

svež paradajz - 1 kg, zreo

šargarepa - 100 g

celer - 100 g

luk - 80 g

maslinovo ulje - 20 ml ekstra devičansko

so - 10 g

svež bosiljak - 5 listova

Način pripreme:

Operite i oljuštite šargarepu, luk i celer. Paradajz operite i prepolovite nožem, takođe uklonite sve semenke iznutra, kao i ljusku paradajza.

U lonac stavite sve seckano povrće, začine, maslinovo ulje i svež bosiljak. Pokrijte poklopcem, promešajte i ostavite da se krčka. Ostavite paradajz sos za špagete da se kuva na tihoj vatri oko sat vremena. Zatim ga procedite. Čuvajte ovaj sos do 5 dana u frižideru ili ako ga želite na duže vreme u zamrzivaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji