Pravljenje domaćeg majoneza krije rizike ako se ne spremi pravilno. Tradicionalan domaći majonez sadrži sirova žumanca, koja su obično od jaja koja nisu pasterizovana.
Tako da hrana, koja sadrži domaće spremljen majonez treba brzo da se konzumira ili da se drži na hladnom mestu. Najsigurniji način jeste da napravite malu količinu majoneza da ne bi ostao.
Domaći majonez će izdržati samo do 4 dana ako se pravilno čuva na hladnom mestu.
Često prilikom njegove pripreme, ukoliko se koristi ulje sa niskom temperaturom (nižom od dvanaest stepeni), on se preseče i ne može da se zgusne.
Popravlja se brzo i sigurno tako što se u posebnu posudu stavi novo žumance, koje se dobro muti i umesto ulja se sipa kašičica po malo od presečenog majoneza.
Nakon ove procedure u majonez se stavlja ulje navedeno u njegovom receptu.
Dobro je što možete brzo i jednostavno da napravite domaći majonez. Ako se brinete da koristite sirova žumanca, savršeno rešenje je da kupite ozračena jaja, koja se već nude na većini tržišta.
Ozračena jaja ne nose rizik od kontaminacije salmonelom i u potpunosti su bezbedna za korišćenje u sirovom obliku.
Ako ne možete da pronađete ozračena jaja i ne želite da rizikujete da koristite sirova jaja, možete da napravite recept za kuvani majonez.
U njemu se zagreju žumanca jaja samo do tačke u kojoj će sve bakterije biti ubijene, ali ne dovoljno kako bi se žumanca stvrdnula.
Sa napravljenim domaćim majonezom možete da napravite neki ukusni namaz od majoneza ili salatu od majoneza.
Komentari